DSC00512wZa týden a den, 15. listopadu 2016, vyhlásí Evropský soud pro lidská práva rozsudek v případu Krejzová a Dubská vs. Česká republika. Novinky a komentáře můžete sledovat na FB stránce události, které k tomuto účelu založili zástupci stěžovatelek, Adéla a Richard Hořejší z Wilson & partners za paní Krejzovou a Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv za paní Dubskou. Přetiskujeme zde text, kterým událost doprovodila biostatistička Markéta Pavlíková.

Představitelé českých gynekologů a porodníků a zastánci monopolu nemocniční porodnické péče bez alternativ v médiích opakovaně šíří dezinformace k rizikům porodu v domácím prostředí a péči porodní asistentky, které přitom lze snadno vyvrátit dostupnými vědeckými daty a informacemi. Média tyto informace málokdy kriticky zhodnocují, proto tímto nabízím podklady, které to umožní:

Mýtus 1: Lékařský model porodní péče o těhotnou a rodící ženu je nejbezpečnější možný. Dokazuje to fakt, že máme nejnižší novorozeneckou úmrtnost na světě. Všichni nám naše výsledky závidí.

Realita:

  • Vyspělé země Evropy mají čísla úmrtnosti novorozenců a kojenců, ze kterých se Česká republika zásadně nevymyká. Údaj úmrtnosti dětí v prvním týdnu života odráží dobrou organizaci péče o nedonošené děti a děti s vážnými srdečními vadami. Nesouvisí ale s tím, jak a kde probíhá péče u porodu donošených dětí.
  • Novorozeneckou úmrtnost dětí do 1 měsíce má ČR srovnatelnou se Švédskem, Islandem nebo Dánskem. Tam se o ženy a donošené děti starají převážně porodní asistentky a 1-2% porodů ročně se odehraje s porodní asistentkou doma.
  • Podíváme-li se na výsledky české porodní péče z pohledu žen, říkají data toto:
  • Češka stejně jako Dánka, Švédka, Němka mají přibližně stejnou naději, že se jejich počaté a chtěné dítě dožije jednoho roku života. Češka má ovšem pětkrát až desetkrát vyšší šanci na úmyslné poranění vaginy (nástřih hráze) a téměř dvakrát vyšší riziko závažné břišní operace (císařský řez) se všemi doprovodnými komplikacemi než Dánka nebo Švédka.

http://www.biostatisticka.cz/manipulace-novorozeneckou-umrtnosti-uz-zase/
http://www.biostatisticka.cz/problematicke-postupy-v-ceskem-porodnictvi/
http://www.biostatisticka.cz/uzis-ma-zavreno/

Mýtus 2: Péče samostatných porodních asistentek v domácím prostředí nebo v porodních domech přinese radikální zhoršení novorozenecké úmrtnosti.

Realita:

  • Počet žen, které vyhledávají péči porodní asistentky k porodu doma, se v uplynulých deseti letech zdesetinásobil, všechny parametry novorozenecké úmrtnosti za stejné období však poklesly.
  • Spolehlivý právní rámec péče porodních asistentek o ženu u porodu a zlepšení komunikace mezi poskytovateli péče přinese současnému stavu jen zlepšení, nikoli zhoršení, jak prokazují pozorování ze zahraničí.
  • Nyní totiž řada žen doma rodí, ale bez porodní asistentky. Ročně se v ČR mimo nemocnici plánovaně narodí 500-1000 dětí.

http://www.biostatisticka.cz/sbirana-data-o-porodu-zdravi-a-umrti-novorozencu-v-cr-a-v-eu/

Mýtus 3: Jiný než medicínský způsob péče u porodu volí ženy ze sobeckosti, pohodlnosti a bez ohledu na zájem dítěte.

Realita:

  • Ženy volící péči porodní asistentky, mají zájem dítěte na prvním místě, stejně jako každá jiná žena.
  • Podle studií je snaha ochránit dítě před škodlivými zásahy a separací jejich hlavní motivací.
  • Mezinárodní randomizované a další studie i zahraniční praxe dlouhodobě potvrzují: péče jedné porodní asistentky během těhotenství, porodu i po porodu je šetrná a zdravá pro matku i dítě, vede k méně poraněním, snižuje potřebu císařského řezu, zlepšuje adaptaci rodiny na novou roli včetně úspěšnějšího kojení.

http://www.biostatisticka.cz/pece-vedena-porodnimi-asistentkami-versus-jine-modely-pece-o-tehotne-a-rodici-zeny/

Mýtus 4: V péči porodních asistentek začnou ženy umírat. Když začne žena po porodu krvácet, vykrvácí do dvou minut!

Realita:

  • Německá organizace QUAG sbírá od roku 2001 podrobná data o mimoklinických porodech. Podle jejich zjištění žádná žena od roku 2001 (z 125 832) v souvislosti s porodem mimo nemocnici nezemřela, natož z důvodu masivního krvácení.
  • Podobné údaje lze najít i z jiných zemí. Porodní asistentka umí i komplikace jako krvácení kvalifikovaně řešit.

http://www.biostatisticka.cz/straseni-umrtim-rodicky/

Mýtus 5: V Nizozemí stojí před domem rodičky sanitka. Ale tady na to nejsou peníze!

Realita:

  • Nizozemí žádná sanitka před domem rodící ženy nestojí. Tento mýtus považovaly za nutné oficiálním prohlášením vyvrátit i nizozemské profesní organizace porodních asistentek a gynekologů-porodníků.
  • Někdy se žena z domova nebo porodního domu rozhodne přesunout do nemocnice (když si přeje epidurál nebo se porod příliš vleče). Pak obvykle jede svým autem.
  • U malého procenta porodů mimo nemocnici žena a porodní asistentka využijí služeb záchranné služby. V ČR by to odpovídalo cca 50-100 převozům ročně.
  • V současnosti si zhruba 9000 žen v ČR ročně – ty, které plánují rodit porodnici – volá záchrannou službu. Využití ZZS porodními asistentkami od mimoklinických porodů tak ZZS nijak nezatěžuje.

http://www.biostatisticka.cz/transfer-neni-znamka-selhani-ale-funkcnosti-systemu/