Ina May GaskinRozhovor s americkou porodní asistentkou Inou May Gaskin

Připravila Vlasta Jirásková pro časopis Děti a my 5/11.

Děkujeme Vlastě Jiráskové za možnost zveřejnění tohoto rozhovoru na Příbězích pro Ivanu. Nechť je tento rozhovor podporou pro porodnictví ve všech posttotalitních zemích i pro Ivanu Königsmarkovou.

V Evropě (v Maďarsku a nyní i v ČR) jsme aktuálně svědky „tažení“ proti samostatným porodním asistentkám. Co si o tom myslíte?

Je politováníhodné, že vlády některý států používají represivní kroky s cílem znemožnit práci samostatným porodním asistentkám. Je zvláštní, že se to děje v zemích, kde je v parlamentu ještě stále řada lidí, kteří se sami narodili doma za asistence místní porodní babičky. Maďarská lékařka Ágnes Geréb, má statečná přítelkyně, si uvědomuje potřebu porodních služeb také při porodu doma. Už přes dvacet let takto maďarským ženám pomáhá. Její péči využily stovky rodin, které Ágnes v těžké době jejího věznění a soudního rozsudku loajálně podporují. S mnoha těmito rodiči jsem se osobně setkala – vyprávěli mi, že se rozhodli pro péči A. Geréb, protože při předchozím porodu s nimi v porodnicích zacházeli zbytečně hrubě. Maďarští porodníci bohužel nevystoupili na Ágnesinu obranu, a tak se zdá, že je případ Ágnes Geréb využit jako exemplární příklad likvidace domácích porodů. Upřímně doufám, že žádné další země Maďarsko v tomto směru následovat nebudou.

Jak byste popsala optimální porodní systém?

Měl by být vyvážený. K tomu je potřeba jak práce porodních asistentek, tak lékařů porodníků. Obě dvě profese by se měly těšit rovnocennému postavení a měly by být v rovnováze. Porodní asistentky a porodníci by se od sebe navzájem měli učit. Aby porodní asistentky nepřišly o své dovednosti, potřebují získat pevné ukotvení tím, že se dobře seznámí s medicínsky nenarušovanými porody, tedy např. i s porody doma. Totéž by potřebovali i medici. Dříve než se lékaři začnou učit o patologiích těhotenství a porodu, měli by velmi dobře znát normální porod. Patologie už ze své podstaty nahání strach; z toho důvodu se budoucí lékaři předem musejí naučit respektovat přirozený proces a s patologiemi se seznamovat teprve potom. Je třeba, aby se naučili, co je bezpečné, a co není. Čímž samozřejmě nemyslím, že by všechny ženy měly rodit doma. Ale ty, které si to přejí a jsou dostatečně zdravé – a tudíž má jejich volba racionální opodstatnění – by měly mít takovou možnost a využít služeb porodních asistentek. Pokud taková volba bude zcela znemožněna, hrozí, že se další země brzy vydají cestou Spojených států nebo Brazílie, kde v některých porodnicích provádějí až 95 % císařských řezů.

Celý rozhovor Vlasty Jiráskové s Inou May Gaskin najdete zde:
http://www.porody.net/2012/07/24/verme-zenskemu-telu-je-k-rozeni-deti-dobre-uzpusobene-rozhovor-s-i-m-gaskin/