ZalúbenieTiež vďačím za svoj príbeh pôrodu doma aj Ivane Königsmarkovej. Spomínam si, ako sa mi pred troma rokmi čítajúc rozhovor s ňou v nejakom mamičkovskom časopise rozbúšilo srdce. To od radosti. Našlo to, po čom prahlo. Ivana bola evidentne s príslušným odborným vzdelaním, s bohatou skúsenosťou, vpodstate krajanka a ona šokujúco nehovorila, čo všetko musí byť práve tak a tak, lebo je to pre dobro dieťatka, prípadne moje!!! Ona hovorila, že schopnosť žien rodiť je presne tak prirodzená ako ich schopnosť ísť na veľkú potrebu. Že k tomu nepotrebujú nikoho rady, nikoho riadenie. A to bolo niečo úžasné.
Kniha Hovory s porodní bábou, v ktorej Ivana rozpráva, bola prvou, ktorú som si prečítala na svojej ceste k pôrodu doma a priniesla mi veľa zaujímavých technických i principiálnych informácii.
Ďakujem Vám, Ivana, za Vašu otvorenú myseľ, ktorá Vám umožnila vyskočiť z rutiny a za obrovskú odvahu, s akou stojíte za Pravdou, ktorú cítite. Vďaka nim mohol vzniknúť aj tento článok Prečo pôrod doma?.

Mgr. Ivana Kučerová