Michaela MrowetzLiga lidských práv vloni vyhlásila projekt Hrdinou může být každý. Mezi dalšími 105 hrdiny byla nominována i paní Michaela Mrowetz. Děkujeme Davidu Kopeckému a Zdeněku Lipenskému za rozhovor s paní Mrowetz a krásné fotografie.

Paní Mrowetz pracuje jako klinická psycholožka, psychoterapeutka a také jako soudní znalkyně. Jako první se začala zabývat traumaty žen způsobenými během porodu, například rutinním odloučením od jejich dítěte ihned po porodu. Jako první pojmenovala důsledky tohoto odloučení. „Společnost se snaží pomáhat ženám, které byly vystaveny domácímu násilí a znásilnění. Ovšem k těm, které přicházejí s tím, že se staly obětmi traumatizujícího zacházení v nemocnici, se takto nepřistupuje. Toto trauma se bohužel stalo normou, je normální pro většinu žen a tím pádem i pro většinu populace.“ Proto se paní Mrowetz profesně věnuje informování o posttraumatickém stresovém syndromu po porodu, o možnostech léčby, jakož i léčbě samotné. Informuje o působení mechanismu a dopadu traumatizace společnosti jako celku, tj. kolektivního traumatu a projevech institucionalizačního syndromu. Vzhledem ke kolektivnímu traumatu vyvolává toto téma mohutné obrany. Paní Mrowetz také dlouhodobě podporuje kontinuální péči porodní asistentky před, při a po porodu o ženu, dítě i rodinu a myšlenku kontaktního a empatického vztahového rodičovství.

Chceme poukázat na fakt, že ze 105 hrdinů je 9 příběhů, které souvisí s porody a porodnictvím. Je tedy hrdinstvím usilovat o zdravou péči o děti a jejich matky?

Každou neděli Vám přinášíme jeden příběh, za který děkujeme Lize lidských práv, a pokračujeme příběhem paní Mrowetz z Ostravy:

http://www.hrdinou.cz/105-hrdinu/michaela-mrowetz-96

Paní Mrowetz je mimo jiné spoluautorkou knihy Bonding – porodní radost o podpoře rané vazby s ústředním mottem „Dítě patří k matce – zdravé či nemocné – živé či mrtvé – dítě patří k rodičům“.
K této podpoře je spoluautorkou 10 kroků k podpoře raného kontaktu.

Michaela Mrowetz osobně podporuje Ivanu Königsmarkovou a Agnes Geréb.