GerberaS Ivanou jsem se setkala po pro mne velice nepříjemné zkušenosti. Vyhledala jsem jí totiž po porodu mé první dcery v jedné z nejznámějších pražských porodnic. Tento první porod, jak jsem si později plně uvědomila, skončil dle mého názoru zbytečně operací, tedy císařským řezem. Měli jsme zaplacenou přítomnost otce u porodu, který ale u porodu být nemohl, vzhledem k dalším rodičkám. To nebyly jediné nepříjemné věci, kterým jsme při prvním porodu čelili. Dceru jsem 24 hodin po porodu ani jednou neviděla, a to z důvodu rekonstrukce porodnice. Porušila jsem zákaz používat mobilní telefon na JIPu a díky manželovi, který mi poslal fotografii mého miminka a byl se mnou v kontaktu, jsem se dozvěděla, že se mi narodila zdravá dcera … o nějakém kojení nebo možnosti byť jen na 5 minut si miminko pochovat nemohla být ani řeč. Jinak velice milé sestřičky z JIPu jen smutně krčily rameny a říkaly, že v porodnici bohužel není z personálu nikdo, kdo by mi mé miminko mohl přinést, protože to bylo na jiném oddělení daleko od JIPu. Tento příběh je starý tři a půl roku.

Když jsem byla těhotná podruhé, rozhodla jsem se, že nedopustím, aby se tento nepříjemný příběh v mém životě opakoval.
A protože jsem chtěla mít jistotu v tom, kdo mi bude nápomocen, nebylo vůbec složité zjistit, kdo mi může pomoci nejlépe. Obrátila jsem se na Ivanu a začala naše spolupráce.
Absolvovali jsme u Ivany skvělý předporodní kurz, který ukazoval porod z velice lidského hlediska, byl nabitý informacemi, nedalo se to srovnat s předporodním kurzem, který jsem absolvovala ve standartní porodnici.
Následně jsem měla s Ivanou pár osobních konzultací a byla to právě ona, která mi dokázala ukázat, že normální porod je něco, co bych mohla prožít i po císařském řezu. Byla to právě ona, kdo mi dodal sílu získat důvěru v sebe sama, že věci se mohou dít správným způsobem a zcela přirozeně.
Nakonec přišlo od Ivany rozumné doporučení, abych rodila jednoznačně v porodnici. Zprostředkovala mi kontakt se dvěma zkušenými porodními asistentkami. S účinnou podporou jedné z nich jsem druhý porod prožila jako krásný zážitek, spolu s manželem, bez jakýchkoliv medikací, v příjemném a důstojném prostředí a v podstatě bez výrazné přítomnosti lékaře. Porod byl ambulantní, takže několik hodin po něm jsme mohli odjet s novorozeným chlapcem domů za naší tehdy dvouletou dcerou.

Teď jsem těhotná potřetí … na porod se těším a vím, že i když se při něm může stát cokoliv, nepochybuji, že to může být přirozený a krásný zážitek … děkuji Ivaně, vím to velkým dílem díky ní a její velké zkušenosti a odbornosti.

Alice Pokorná