PampeliškyJak jsem se k Ivaně dostala ani sama pořádně nevím. Vím jen, že jsem byla vystrašená prvorodička cca kolem 5. měsíce těhotenství (vystrašila mě moje Mudr gynekoložka..)…

Očekávala jsem bytost andělskou, která ke mě bude přistupovat jako moje maminka – nejspíš mi to chybělo a potřebovala jsem to. Jenže v tom přede mnou stojí Ivana… Můj první dojem byl.. tak s touto paní rodit nebudu, to nedám… Přede mnou stála silná žena, která ví co dělá, zná a umí.. .Naštěstí mi rychle došlo, že anděla strážného už mám a žádného jiného v lidské podobě už nepotřebuji. Ba co víc.. .on v lidské podobě porodní báby není ani co u porodu platný. Týdny šly dál, s manželem jsme hledali pro a proti varianty porodu doma a v nemocnici. Objeli jsme pražské porodnice i mimopražské. Mluvili s lékaři i s Ivanou. Měsíc před porodem jsme se s manželem rozhodli pro porod doma, v případě, že nebudou žádné zdravotní a jiné komplikace. Dcera se narodila v červnu. Porod nebyl krátký. Ivana odvedla naprosto profesionální práci jak v péči před porodem, v průběhu porodu, tak i v 6-ti nedělí. Na vyšetření u ní jsem se těšila, užívala si je, stejně tak i po porodu.

Tato úžasná dáma má v sobě obrovské fluidum, sílu, lidskost a hlavně um porodní báby, který by někteří páni doktoři rádi zašlapali. A je obrovská škoda, že tyto lidi ničíme a odháníme.
Ivaně přeji, aby soud vyhrála, aby se nedala zlomit, našla v sobě sílu a ustála všechnu bolest, hloupost, zaslepenost a mamon lidí, kteří se jí bojí. Je to jen strach lidí, kteří proti ní vytáhli do boje.

V současné době čekám 2. miminko, jsem v péči porodní báby ( už na Moravě ) a pokud bude vše v pořádku budeme opět rodit doma. Cítím povinnost nebýt ovcí, komunikovat s gynekology a vést dialog a ustát si svoje stanoviska a přání. Je to jediná cesta, jak ukázat, že porod doma může být přáním některých žen a je potřeba od okolí ho respektovat.

S úctou k práci porodních bab a především Ivany Königsmarkové. Děkuji, že jsem mohla mít tu zkušenost…

Alexandra Holečková – Znojmo