Kvetoucí stromTaké bych se tímto ráda připojila k podpoře paní Ivany a tomu že si velice cením její životní práce.

Téměř před rokem se nám narodil chlapeček při nádherném a snadném porodu doma, vedený Johankou – skvělou porodní asistentkou z jižních Čech.

V rozhodování, zda rodit doma mi pomohla právě kniha paní Ivany – Hovory s porodní bábou, která mě velmi podpořila a dala pocit, že by to celé šlo zvládnout. Původně jsem také si ji chtěla vybrat za naši porodní asistentku, ale nakonec jsem pochopila, že je to k nám z Prahy přeci jenom poměrně daleko.

Jinak si myslím, že to, že Vám stanovili takový tvrdý trest je samozřejmě zlé, ale na druhou stranu to znamená, že jste důležitá, že z Vás někdo má strach a snaží se Vás zastrašit. Ale to se mu nemůže podařit. Kola se točí, všechno se dalo do pohybu a Vy jste určitě jednou z důležitých postav v historii svobody českých žen a jejich práva rodit děti způsobem, jaký si sami zvolí. To je podle mě velká věc a nakonec tím vším co se teď děje třeba pomůžete změnit zákony, změnit myšlení a tak přijde na svět daleko více dětí přirozeně a láskyplně, než jak by jste to sama zvládla za celý svůj život.

K tomu ještě krátký citát z filmu o Gándhím, který jsem nedávno viděla a moc mě oslovil:

„V dějinách se hojně vyskytovali tyrani a vrazi
…a někdy se zdáli být nepřemožitelní.
Ale nakonec musí vždy padnout.
Pamatuj na to.
Vždy.
Kdykoliv začneš pochybovat, že
je to Boží vůle…
…jakým směrem se svět ubírá…
…vzpomeň si na to…
…a pak se snaž udělat to,
co si přeje On. “ … Mahatma Gandhi

Děkuji Vám,

Zdenka Broukalová

České Budějovice