agnesRodila jsem v porodnici v lednu 2011. Chtěla jsem, aby mě Ivana Königsmarková provázela posledním měsícem těhotenství a také po porodu. Události se ale seběhly trochu jinak a Ivana výrazně zasáhla i do průběhu samotného porodu. Ještě že tak!

Dejte si ruce na břicho
Nepříjemný zážitek, který jsem si odnesla z těhotenské prohlídky v porodnici u Apolináře, mě přiměl k hledání jiného typu péče. Hned při první návštěvě u Ivany Königsmarkové v A-centru jsem s údivem sledovala, že k těhotenství se dá přistupovat i jinak. Vzpomínám si hlavně, jak mi řekla, ať si položím ruce na břicho a opatrně mě navedla tak, že jsem POPRVÉ za celé těhotenství cítila obrysy hlavy a ramen naší dcery. Takový zážitek bych přála každému! Nedá se vyfotit, není vidět na žádném monitoru počítače, nedá se vytisknout. Ale stejně na něj nikdy nezapomenete!

Ivana jako informační podpora
Další moment se mi vybavuje už z probíhajícího porodu v porodnici (nikoli u Apolináře!). Ivana s námi byla doma, dokud to jen šlo. Na poslední chvíli nás doprovodila do porodnice. Počkala ještě, než si odbudeme nutné přijímací procedury.

Protože hodnoty dceřiných srdečních ozev zaznamenané “uvítacím” monitorem nebyly ideální, musela jsem ještě podstoupit vyšetření ultrazvukem. Podle něj lékařka usoudila, že dcera je příliš malá (nemá asi ani dvě kila) a že mám příliš málo plodové vody. Chtěla proto začít urychlovat porod narušením vaku blan, protože měla obavy o dceřino zdraví.

Znejistěla jsem. Urychlování porodu může způsobit zbytečné komplikace, znělo mi v hlavě. Je to opravdu nutné? Se silnými stahy jsem byla vůči lékařce v argumentačním oslabení a pod tlakem situace odhodlaná se podvolit. V rohu místnosti stála ještě pořád Ivana a důrazně posunkovala: “V žádném případě!!!” Její razance mě překvapila a hlavně povzbudila. Ivana má vzdělání i zkušenosti, její úsudek není na rozdíl od mého uvařený z vody. Všiml si toho i můj muž a přesvědčil lékařku, že má k posouzení přivolat ještě primářku. Ta skutečně přišla a souhlasila s tím, že srdeční ozvy ještě jednou natočíme. Tentokrát bylo vše v pořádku! To bylo těsně… nechybělo ale málo a celý porod se mohl odehrávat podle úplně jiného scénáře.

Když jsem si lehla na porodní lůžko, Ivana se se mnou přišla rozloučit. “Soustřeďte se jen na sebe a půjde to dobře,” řekla. V tu chvíli jsem zase našla klid. Za tři hodiny nato se narodila zdravá a více než tříkilová (!) Agnes.

DÍKY, IVANO!

Monika Horáková, Michal Uhl, Agnes Uhlová