GloriosaDnešní den, 6.června, je mezinárodním dnem porodu doma. 24.června to bude přesně půl roku, co můžete číst každý den v šest hodin večer jeden příběh, který je zachováním kontinuity práce Ivany Königsmarkové.
Porod doma je ve vyspělých zemích jednou z možností svobodné volby místa porodu, plně respektovanou. Je platnou součástí systému péče o ženu před, při i po porodu, pro své přínosy mnohde přímo podporovaný. Asistovaný porod doma ukotvený v systému péče je dle nejnovějších studií pro fyziologicky těhotnou stejně bezpečný jako porod ve zdravotnickém zařízení.

Hlavním cílem příběhů je ukázat smysl práce Ivany Königsmarkové, její podstatu a přínos, poskytnou jí podporu v této, nejen pro ni, těžké době a poděkovat jí za její práci a podporu.

Zeptaly jsme se, co příběhy pro Ivanu znamenají pro vás. Jsme velmi rády, že jsou vám velkou inspirací. Nejvíce hlasů se sešlo u motivu „Lepší pochopení toho, jak může porod vypadat a probíhat“. Dalšími motivy jsou „Podpora práce porodních asistentek“ a „Podpora mateřských a rodičovských kompetencí“.

Příběhy jsou formou sdílení, reflexe vlastních porodů, pomáhají odžívat potlačené a neprožité emoce. Některým z nás také pomáhají ujistit se o své volbě (dosud nerodivší), ale jistě i těm, které již porodily a chystají se třeba na další porod a zkoumají možnosti.

Motivem ke čtení příběhů je také „Snaha (někdy marná) o profesní pochopení nestandardních požadavků rodiček“, přestože tento motiv volila pouze jedna osoba, věříme, že takových je ve skutečnosti více a že tato snaha, a jí podobné, bude čím dál častější, vstřícná a každý požadavek bude přijímán jako projev individuální potřeby, bez známek hodnocení.

Příběhy jsou také nadějí. Nadějí pro dobré porody, nadějí pro spokojené rodiny, nadějí pro ocenění a docenění práce porodních asistentek, nadějí pro lepší a svobodnou společnost, protože vnímání a respekt k porodu je odrazem společnosti.

Příběhy pro Ivanu