Modrý kosatecKdyž jsme čekali naše první dítě, nevěděli jsme nic o domácích porodech, ani o Ivaně Königsmarkové. Plánovali jsme naše dítě porodit „normálně“ v porodnici. Dokonce jsme od začátku těhotenství chodili na pravidelné kontroly za panem doktorem do porodnice. Mezi tím, se mi do rukou dostala knížka od Vlasty Marka – Nová doba porodní. Někde v hloubi se mě dotkla a rozezněla tichý, velmi jemný hlásek ve mě, který jsem do té doby neznala. Tento můj vnitřní hlas mě postupně dovedl k Ivaně na předporodní kurz a do mateřského centra v Karlíně. Mé vnímání a můj pohled na těhotenství, porod a mateřství se rázem změnilo a já si uvědomila společně se svým mužem, že chceme rodit doma, protože je to tak v pořádku a přirozené. V té době jsme si nikoho jiného než Ivanu u našeho porodu nedokázali představit.

Po prvním setkání s Ivanou jsme se začali vídat častěji a navázali intimnější vztah. Byl to velký rozdíl, když se o mě v půlce těhotenství začal někdo zajímat a mohla jsem s ním probírat intimnější záležitosti a zároveň se dozvěděla mnohé důležité věci o porodu, které jsem se v nemocnici nedozvěděla. Pochopila jsem, jak je důležité, mít blízký důvěrný vztah s osobou, která bude u porodu a s touto osobou se pravidelně vídat v průběhu těhotenství.

Porod dopadl jak jinak než úžasně, rodili jsme na Vánoce, nikdo z rodiny netušil, že budeme rodit doma a pro jistotu jsem všem řekla, že termín máme na Silvestra. Dcerka se narodila bez komplikací zcela přirozeným způsobem. Ivana byla celou dobu s námi v naprostém klidu, zasáhla jen když to bylo nutné. Nikde žádná panika ani strach. Vše klidné, hladké, přirozené a kontinuální.

V rodině bylo velké povyražení, když jsme jim ukázali ještě mokré miminko zabalené v ručníku a nějakou „cizí“ paní, která se tak nějak ocitla, v našem pokoji 🙂

S Ivanou jsme porodili i druhou dcerku, taktéž doma. Vše bylo velmi podobné, jen s tím rozdílem, že u druhé dcerky jsem již od začátku chodila k Ivaně do poradny. Porod byl rychlý, trval něco málo přes hodinu, protože jsem byla zkušenější.

Chtěla bych tímto Ivaně moc poděkovat, její přítomnost pro mě a pro nás všechny moc znamenala. Bylo mi tak umožněno prožít své porody nádherně a harmonicky. Porod je pro ženu jedním z nejklíčovějších okamžiků (nejen pro ženu) a já jsem moc vděčná, že jsem to mohla prožít takto. Jsou to pro mě hluboké, nezapomenutelné zážitky.

Práce porodních asistentek není vůbec jednoduchá, takže můj obdiv má každá, která tuto práci vykonává i přes překážky systému.

Moc děkuji a přeji hodně štěstí všem porodním asistentkám

Eva K.