S IvanouVždycky se mi líbily ženský, který byly trochu divoký, trochu tajemný, silný a který se tváří, že o tom vlastně ani neví.

A tak jsem potkala Ivanu. Už dva roky je moje šéfka. Pracuju v Unii porodních asistentek jako výkonná ředitelka a nad sebou mám Radu UNIPAv čele s Ivanou.

Poté, co jsem si přečetla příběh dvoustý, ten, který o sobě napsala sama Ivana, z legrace jsem jí psala, jak jsou ty všechny příběhy dojemný. Že v nich vystupuje skoro jako víla a že já napíšu o tom, jak mluví sprostě a pořád hulí.

Pravda je, že někomu se s Ivanou může špatně jednat. Je přímá, nehledá výmluvy, pokládá přímé a nepříjemné otázky. Ale mně zrovna tohle vyhovuje. Taky na ní mám ráda, že je vizionářka. Jako by viděla za roh. A tam, kde se ostatním ze šílenosti a zdánlivé neuskutečnitelnosti nápadu podlamují kolena, Ivana řekne: „Jasně, dokdy?“

Možná se ptáte, co teď Ivana celé dny dělá, když nemůže chodit k porodům.

No pokračuje v tom, co dělala i předtím: připomínkuje zákony, radí mladým porodním asistentkám, obráží možné i nemožné schůze, je ve dne i v noci na telefonu, když si někdo neví rady (často jsou naše schůzky přerušovány zazvoněním telefonu a asi nejčastější věta, kterou jsem od Ivany slyšela, bylo: „A máte doma tvaroh?“).

Maruška Vnoučková napsala do dopisu, který UNIPA v těchto dnech posílá Ágnes Geréb, maďarské porodní asistentce, která je v domácím vězení: „Často se zdá, že naše úsilí je velké, ale cíl, který je tak jasný, se stále donekonečna skrývá. Osobní nasazení se může měnit v utrpení a každá z nás může pociťovat marnost. Ale na cestu jsme se již vydaly a musíme jít dál.“

Myslím, že to platí bezezbytku i pro Ivanu. Velkým štítem proti marnosti jsou pro Ivanu i vaše dopisy, maily a telefonáty. A velkou oporou jsou i tyto příběhy. Příběhy vyprávějící o ženě, která pomáhá na svět dětem a dospělým svět přikrášluje.

Ivano, jsem moc ráda, že tě okolnosti nezlomily a že dáváš své zkušenosti a sílu svého ducha do služeb změn, které už vykukují za obzorem.

PS: Mám Tě moc ráda, až přestanu kojit, zvu Tě na víno.

Katka Hájková Klíčová