GerberyJsem lektorka rodičovských kurzů. Provázím rodiče na cestě k větší sebejistotě, vědomí kompetencí a zdravých vztahů s dětmi. Učím je zvládat náročné výchovné situace, vidět souvislosti a nahlížet do hloubek, kde ty situace pramení. Častokrát se dostáváme do souvislostí s porodem, porodními a poporodními traumaty a oslabeným vnímáním své měkké síly a nízké rodičovské sebedůvěry, která opět často souvisí s odpojeným vnímáním sebe samé v průběhu porodu.

Já sama jsem mámou dnes sedmiletého synka. Porodila jsem ho v porodnici, o domácích porodech jsem tenkrát snad ani neměla tušení a asi bych se tenkrát byla bála. Nicméně jsem se k porodu nechala připravit porodní asistentkou Jarmilou a díky ní jsem si mohla ujasnit, co bude pro mě při výběru porodnice důležité.  Pocit důvěry a bezpečí, dojmy z atmosféry a personálu, přístup k zachovávání co největšího soukromí a respekt k mým přáním, obvyklé postupy při porodu, to vše hrálo pro mě důležitou roli, o níž jiné mé přítelkyně, které pouze docházely do povinné těhotenské poradny k lékaři, vůbec nepřemýšlely. Vybrala jsem si dobře, v porodnici, kde jsem porodila, o důležitosti kontaktu dítěte s matkou po porodu věděli, tedy alespoň jsme se synkem dostali, co jsme v rámci porodnice mohli.

Dnes vidím na svém synkovi v jeho chování a prožívání souvislosti s medikovaným, vyvolaným porodem. Nejsou pro život zásadní, ale já je vnímám a jsem ráda, že vím, jak s nimi díky tomu zacházet. Budu-li někdy podruhé těhotná, budu si velmi přát porodit doma, za přítomnosti porodní asistentky, bude-li to možné. Své tělo již znám a důvěřuji mu. Dokázalo stvořit dítě, přes zúzkostňující lékařské zákroky jej porodit a následně mu 2 roky vyrábět potravu. Je dokonalé od přírody.

Ivano, potkala jsem se s Vámi osobně pouze jedinkrát, a to na letošním TED Prague (shodou okolností, v den, kdy odesílám svůj příspěvek na Vaše stránky, byl mezi příběhy pro Vás přidán právě onen videozáznam z Vašeho vystoupení na TED). Mluvila jste před vyprodaným sálem divadla Archa, kde v publiku byli převážně mladí lidé a povětšinou muži (vstupenky na TED byly vyprodané během několika hodin po otevření prodeje – lístek získali nejrychlejší „klikači“), orientovaní na poznání, informace a vědění. Bylo pro mě úžasné, Ivano, sledovat Vás, jak jste svou prezentaci měla podloženou čísly, procenty a nárůsty, tedy jazykem, který je právě pro tuto část „zatím převážně bezdětné“ populace čitelný a srozumitelný.

Velmi mě oslovilo, jakým způsobem jste publikum ve svém vystoupení provedla souvislostmi a ztracenou moudrostí přirozenosti porodu. Vsadím se, že část publika tehdy vůbec nic z toho, co jste říkala, nevěděla, neviděla a hlavně nečekala. A nikdo z nich nemohl odejít nepoznamenaný Vašimi slovy.

Vnímám, Ivano, že je důležitá nejen Vaše praktická činnost, jako aktivní porodní asistentky, ale i ta osvětová, které jste se chopila.

Moc děkuji za práci, kterou děláte, Ivano. Stojím při Vás.

Šárka Kotvalová – máma a lektorka rodičovských kurzů