GerberaMoje první setkání s paní Königsmarkovou bylo čistě virtuální, ale o to silnější impuls to pro mne byl. Pomalu jsem se dostávala do věku, kdy jsem začala uvažovat o vlastním dítěti. Hodně kamarádek již mělo za sebou svůj první porod. Ovšem jejich vyprávění a zkušenosti, které si odnesly z porodnic roztroušených po celé zemi, mne naplnily zděšením. Byla to jedna hororová story za druhou plná nevhodných lékařských zákroků, ponižujícího chování nemocničního personálu a nerespektování základních, lidských práv a požadavků. Naprosto mne to naplnilo nechutí a strachem byť se jenom k porodnici přiblížit, neřku-li do ní vstoupit.

Zároveň jsem to srovnávala se zkušenostmi, které jsem získala už jako malá při sledování porodů zvířat. Doma jsem měli docela velkou hospodárku včetně větších zvířat jako jsou kozy a psi. Feny většinou rodily v kuchyni. Stejně tak jsem jezdila se mojí mámou k porodům krav. Na druhou stranu jsem pak měla informace ze zahraničí o velmi rozdílných praktikách a přístupu k rodičce a dítěti.

Říkala jsem si, že přece musí i u nás existovat jiná cesta jak rodit a jak potažmo ochránit sebe i dítě. Přece nejsme tak fyziologicky zdegenerovaný národ abychom musely rodit tak jak nám to předvádějí mnozí lékaři….. Porod má v mých očích navíc punc ojedinělého, krásného okamžiku, který je velmi důležitý v životě dítěte a ženy.

A pak to přišlo. Potkala jsem poprvé paní Königsmarkovou. A to v knížce Hovory s porodní bábou od paní Doležalové. Najednou se rozsvítilo a byla tady pro mne obrovská naděje a vzpruha. Jde to. Jsou tady ženy, které mi mohou pomoci. Které mi a mému dítěti dají čas a prostor, které budeme potřebovat. Je tady někdo, kdo bojuje za důstojný porod a kdo se nebojí postavit systému a poskytnout pomocnou ruku těm, kteří o to mají zájem. Další knížky a informace pak už následovaly samy. Porodní báby povstaly z popela.

Když jsem pak krátce na to otěhotněla tak jsem se vydala na Respekt k porodu. Několikrát jsem se pokusila s paní Königsmarkovou setkat osobně a poprosit ji o asistenci u mého porodu, ale pokaždé jsme se minuly. A to třikrát. Nakonec jsem tam potkala jinou skvělou porodní asistentku – paní Vnoučkovou, která se mne nakonec ujala. Paní Königsmarková pak byla mou záložní porodní bábou pro případ, že by paní Vnoučková byla v daný moment u jiného porodu.

Takže ano, nakonec jsem se s paní Königsmarkovou opravu setkala osobně. Několikrát jsme se potkaly v Ačku, a pak jsme spolu s mým mužem absolvovali její předporodní kurz, který byl prostě skvělý a poskytl nám ucelenou rekapitulaci již známých informací a také další, pro nás nové, užitečné rady.

Nakonec bych chtěla paní Königsmarkové poděkovat za její dlouholetou práci a přínos do porodnictví. I díky tlaku, který porodní báby vyvíjí se situace v porodnicích lepší. Ale hlavně je tady alternativa pro ty, kteří chtějí něco jiného.

Petra Formánková