JFrantišekako mladá nezkušená prvorodička jsem si pro svůj porod vybrala krajskou porodnici. V domnění, že kdyby byly při či následně po porodu nějaké komplikace s maličkým, tam o mě bude nejlépe postaráno.

Sama jsem ani netušila, co přirozené porody jsou nebo že bych mohla své miminko dokonce porodit doma. Říkala jsem si, porodily ostatní ženy, porodím nějak i já. Já jsem přišla na svět císařským řezem, protože dle lékařů jsem měla být postižená, díky lékům, které mamka v těhotenství užívala (dlouho netušila, že je těhotná a pak už bylo na přerušení těhotenství pozdě – naštěstí), narodila jsem se zdravá a plná síly. Nyní se jí na víc podrobností už nezeptám, protože před narozením našeho prvního miminka zemřela.

Svoje těhotenství jsem prožívala plná štěstí a lásky, neměla jsem žádné zdravotní komplikace, cítila jsem se nádherně. Toto ale přerušilo krvácení ve 24. týdnu. Byla jsem hospitalizována v té samé nemocnici, kde jsem chtěla rodit. Přístup lékaře, který mě přijímal, byl naprosto příšerný a nelidský. Chyběla mi z jeho strany trocha empatie, podpory, porozumění a vysvětlení. Vše bylo završeno větou: „Vaše těhotenství je vážně ohroženo“. Poslali mě na pokoj, kde jsem tři hodiny probrečela, než mohl přijít přítel a podpořit mě. Cítila jsem, že maličký kope, měla jsem velkou naději, že bude vše v pořádku. Sestry jen přišly poslechnout ozvy srdíčka a zase odešly bez jediného slova útěchy. Po třech dnech mě pustili, já i mimi v pořádku. Uff…..vždycky, když na to vzpomínám, je mi do pláče.

A od té doby se všechno změnilo, přestěhovali jsme se z města na vesnici do domečku a já začala brouzdat na internetu, hledat a hltat informace o porodech. Zjistila jsem, co jsou přirozené porody a že takový porod můžu mít i já, nedaleko od nás ve Vrchlabí (kdyby nebyla tak špatná situace kolem porodních asistentek a porodů doma, strašně ráda bych naše první miminko porodila doma s paní Ivanou Königsmarkovou). Její knihu Hovory s porodní bábou jsem četla dvakrát, dále mě ovlivnily tyto ženy Janet Balaskasová, Ina May Gaskinová, Zuzana Štromerová, Michaela Mrowetz, Lucie Groverová-Suchá atd.

Můj porod proběhl, tak jak jsem si ho vysnila, jen s porodní asistentkou, která byla snad mladší ještě než já (je mi 26). Byla naprosto skvělá. Rodila jsem na porodní stoličce, bez nástřihu a medikace, jen s malým poraněním, malý vážil totiž skoro čtyři kila, Apgar scóre 10-10-10. Po porodu mi bylo krásně, nic mně nebolelo, byla jsem šťastná. Malý František mohl spát s námi na manželské posteli, užívali jsme si s ním společné chvíle, jak říkáme s přítelem, byla to taková dovolená a moc za ní děkujeme.

A já také moc děkuji již zmíněným ženám za to, že mě přivedly na myšlenku porodit našeho Františka přirozeně. Jsem neskutečně šťastná.

A doufám, že se vše vyřeší kolem kauzy paní Ivany Königsmarkové, aby naše další miminko mohla přivést na svět ona u nás doma.

Děkujeme, Míša, Petr a malý František