ZáchrankaZáchraná služba ve své petici požaduje aby PČR přijal zákon jednoznačně zakazující porody doma.

Podvýbor pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci Výboru pro zdravotnictví PSP ČR bude 14.2.2013 od 10:00hod projednávat petici rychlé záchranné služby za úplný zákaz plánovaných porodů doma zákonem. Schůze se koná v budově Poslanecké sněmovny, Malostranské nám. č. 7/19,
malá zasedací místnost výboru pro zdravotnictví, 2. patro (místnost č. G 274). Je to veřejné projednávání a může tam přijít kdokoli a neohlášen.
http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=141267

Záchranáři argumentují představou, že žena a její dítě jsou oddělitelné celky a v jejich zájmu je postavit je proti sobě. Tedy žena nechť rozhoduje výhradně o sobě. Její vůle stran potřeb dítěte ale nemůže být nad stanovisko záchranářů, proto jsou to jedině oni, kdo má mít právo rozhodovat o dítěti.

Záchranáři tvrdí: „Pokud víme, na psychologický dopad časného kontaktu matky a dítěte je v porodnicích kladen zásadní důraz“ na to lze replikovat pouze, že mnoho nevědí, situace v našich porodnicích je stran podpory rané vazby tristní. Ostatně o jejich nedostatečné znalosti svědčí také doměnka, že v zahraničí se rodí doma pro nedostatečně dostupnou péči v nemocnici. Argument o výměně jistoty záchrany za „nepohodlí“ vychází z mylného podsouvání nemocnice, co by místa porodu, které zajistí, že nikdo nezemře a nikdo nebude poškozen. Tento názor je vadný, jak dokládají data. Je jistě na místě zmínit, že data o mateřské úmrtnosti se u nás od roku 2008 neevidují ….

Co vede záchranáře k takové akci? Můžeme se jen dohadovat, odpovědí se nabízí několik: totalitní potřeba ovládat ženy, strach z domnělé odpovědnosti za průběh porodu, arogance … Mohou mít i jiné motivy, nicméně už jen to, že toto své, jistě v jejich zájmu pochopitelné, přání vysloví veřejně bez obavy, že budou odmítnuti pro nepřijatelnost požadavku moci opanovat ženy a krátit je na jejich právech ve prospěch vlastní stavovské jistoty, je děsivé.

Jak, na takový požadavek, budou reagovat námi volení členové parlamentu ČR, si můžeme poslechnout ve čtvrtek.

Daniela Rendl