pink_budsNeverila som. Neverila som svojmu Tatkovi (žijúcemu v Čechách), keď mi rozprával o kontroverzne diskutovaných domácich pôrodoch v Čechách. Že politici a doktori sú toho názoru, že domáci pôrod ohrozuje životy dieťaťa aj matky.

Uverila som, keď som sa dočítala o Ivane a jej príbehu.

Nemôžem tomu uveriť.

Žijem v Nemecku. Voľba mamičky ohľadne miesta pôrodu je tu samozrejmosťou.

Univerzitná klinika s detským oddelením, nemocnica, pôrodný dom, doma,… všetko možné a nehodnotené ani politikmi, ani lekármi, ani okolím. Každý ako chce.

Ja som sa 2x rozhodla pre pôrod v pôrodnom dome. Počas celého tehotenstva, počas pôrodu a po pôrode ma sprevádzala jedna a tá istá pôrodná asistentka Erika, radila, pomáhala, dávala akupunktúru,…

A pôrod? Keď som zistila, že „poslíčkovia“ už chodia každých 8-5 minút, zavolala som Erike, dohodla som sa s ňou na stretnutí v pôrodnom dome o pár hodín neskôr. Žiadny lekár, prehliadka, žiletka, nechcený klystír, papierovačky. Ja a moje bábo sme najdôležitejšie osoby na svete.

Môj prvý pôrod bol nevedomí v tom zmysle, že som nevedela, čo sa so mnou a bábätkom deje. A že sa mi podarilo porodiť vo vani do vody bola len náhoda. Ten druhý som si vedome „vychutnávala“, lebo som vedela, čo sa deje, mohla som všetko „riadiť“ sama a moja pôrodná asistentka mi pomáhala, keď bolo treba. Keď nebolo, nechala ma.

Pôrod bol nádherný. Syn vyplával na svet, vytiahla som ho z vody, privinula k sebe a vychutnávala ten neopakovateľný pocit šťastia. Nik nás nerušil prehliadkami, vážením, meraním, hodnotením. Keď syn prvý krát pil mliečko, spoznal svojho tatu a spravili sa prvé fotky, pôrodná asistentka zavolala doktorovi, aby nás prišiel prehliadnuť.

Po pôrode som sa dobrovoľne rozhodla ostať ešte pár dní v pôrodnom dome (je aj možnosť hneď s bábätkom ísť domov). Problémy s kojením sa nám podarilo zdolať po dvoch dňoch a na ten tretí sme vyrazili domov.

Rozhodnutie rodiť doma nie je myslené hlavou, ale vnútorným pocitom a srdcom. Pre matku, ktorá sa tak rozhodla neexistuje žiadna „lepšia alternatíva“. Preto moc dúfam, že sa Ivanina situácia zmení v jej prospech, a to bude aj v prospech všetkých pôrodných asistentiek a mamičiek na Čechách.

Hana Knorr