DětiKdyž jste počtvrté těhotní má okolí pocit, že vše máte na háku… ale není to tak. Zejména, když se rozhodujete, jaký bude váš porod.  Zvažujete vše, co se v předešlých porodech líbilo a hledáte jak eliminovat to, co se nepovedlo.

První porod byl dlouhý a můj muž byl pro mě překvapivě úžasný parťák, který vzápětí bojoval s personálem o naši dceru Natálku jako lev. Moje holčička byla nejkrásnějším miminkem na světě.

Při druhém porodu jsem poprvé zažila, že ze mě miminko vysloveně vyšplouchlo ven. Paní doktorkou nám byla moje spolužačka ze základky. Ovšem péče na  oddělení byla dost děsivá, co jsem si nevyhádala, nebylo. Tonička byla drobounká a hlasitá, protože ji často bolelo bříško.

Potřetí jsem to pojala proaktivně. Domluvili jsme se na několika návštěvách u porodní asistentky Zuzany Štromerové, která se nám domácí porod snažila dost vehementně vymluvit. Nepodařilo se. Vašík se narodil v naší ložnici v březnu v půl sedmé ráno, za řvaní ptáků a tiché asistence paní Zuzany. Jen přítomnost dvou posádek rychlé zdravotní pomoci v obýváku lehce narušovalo pohodu a přítmí v ložnici.

Počtvrté jsem se rozhodla opět pro odborný dohled v domácím prostředí. Kontaktovala jsem Ivanu. Poté, co jsem celou noc srážela horečky svých 3 dětí, mi v 6 ráno lehce odtekla plodová voda, poté, co se miminko mohutně protáhlo. Seděla jsem v křesle u krbu a pospávala u lehkých kontrakcí. Před polednem byla super vana a já měla pocit, že to k nám Ivana do porodu už ani nestihne. Ivana přijela, zkoušela jsem v pohodě a klidu ideální polohu k porození syna, ale pak se malému přestalo asi chtít ven, najednou jsem byla uplně v pohodě a bez kontrakcí. Čekali jsme a nic. Při kontrole Ivana zjstila zpomalený pulz miminka a rozhodla, že jedem. Záchrance to trvalo skoro půl hodiny. V porodnici byla Ivana i manžel se mnou. Ivana referovala primáři o situaci, můj muž mi odezíral ze rtů. Kristiana jsem ze sebe vymáčkla silou, o které jsem vůbec netušila, že mám. Neměla jsem žádné kontrakce, necítila jsem, jak vylezl. Ivana stála vedle mě a držela mi pearsing z pupíku. Kris pak strávil pár dní s kyslíkem, ale vlastně žádný problém už neměl a nemá.

Děkuji, Ivano, a držíme pěsti.

Bára Wagnerová