SedmikráskyDostala jsem na FB stránky „Podpora pro Ivanu Königsmarkovou“ zprávu od jedné ze scénáristek pořadu „Čtyři v tom“ České televize prosbu o pomoc při vyhledání těhotné ženy, která by se zúčastnila natáčení a chystala se zároveň porodit doma. Zde je má odpověď tazatelce, kterou jsem se rozhodla zveřejnit.

Tento projekt nemohu podpořit. Zjistila jsem si o pořadu “Čtyři v tom” více informací. Dokument tak, jak byl natočen v předchozí sérii, zobrazuje škodlivé praktiky v porodnictví a bez vymezení se jsou pak tyto veřejností vnímány jako norma.

Jsou to např.rutinní vyšetření v těhotenství a při porodu, monitoring, který brání matce v pohybu a tím dítěti v rotaci, porod se prodlužuje a roste riziko dechových problémů dítěte. Porod vleže na zádech, který zužuje porodní cesty až o 30% a dítěti značně znesnadňuje cestu ven (zavedl Ludvík XVI., aby dobře viděl, jak se rodí jeho děti); při porodu dítěte koncem pánevním se výslovně doporučuje poloha vestoje. Po porodu je předčasně přerušen pupečník, dítě tak přichází o značnou část krve, která zůstane v placentě, o zdroj železa a je mu znesnadněna aklimatizace po porodu. Dále je zobrazováno násilí při porodu (Kristellerova exprese, nástřih) a separace novorozenců od matek jako běžná praxe (dítě se po porodu adaptuje nejlépe na těle matky, vážení a měření mu k lepší adaptaci nepomůže). Znova opakuji, že toto vše, pokud je zobrazeno bez vymezení se vůči škodlivosti těchto praktik, vede ke vnímání těchto úkonů ve společnosti jako normy, zatímco ženy samy často takové zásahy do porodu přirovnávají ke znásilnění. Vypůjčím si zde slova M. Mrowetz, největší české odbornice na poporodní trauma: Představte si, že by se totéž, co se děje za zdmi porodnice odehrálo venku na ulici (dealer drog nabídne těhotné drogu, přičemž zdůrazní jen pozitivní účinky, zamlčí negativní, jiný člověk ženě nastřihne rodidla, další jí skočí na břicho a vytlačí dítě ven, skupina jiných lidí odnese dítě pryč). Tomu se normálně, mimo zdi instituce, říká násilí. I pro Vás jako diváka musel být pohled na takové porody traumatizující. Jak jste se při těchto porodech cítila Vy jako divák?

V měsíci dubnu přednášel v Brně a v Praze významný francouzský porodník Michel Odent. Mezi poznatky, podložené mnoha vědeckými pracemi, zmiňoval tento jako nejdůležitější: Žena potřebuje k porodu klid, mozek (jmenovitě neokortex) musí být v útlumu, aby se hormony potřebné pro porod vyplavovaly tak, jak mají. Musí se cítit v bezpečí, v teple a necítit se pozorována. Tím je zřejmé, že i samo natáčení porodu je pro rodičku a tím i novorozence poškozující, podporující produkci adrenalinu a tím blokující produkci oxytocinu, potřebného k práci dělohy (více viz článek z přednášky a video rozhovoru na ČT24). Podstata normálního porodu je porodit bez okukujících a natáčejících a bez adrenalinu. Žádná žena, která chce normálně a bezpečně porodit, by toto neměla dovolit a já takovou činnost nemohu podpořit.

Dále také váš projekt neposkytuje žádnou konkrétní podporu pro paní Ivanu Königsmarkovou.

Pokud se někdy skutečně rozhodnete natočit dokument o bezpečí při normálním porodu, pak Vám ráda poskytnu součinnost a Váš záměr veřejně podpořím, a to i v hledání informací.

Přeji mnoho dobré Tvůrčí energie a věřím, že se dokument podporující zdravé porodní mechanismy brzy dočká světla světa.

ŠJ

Velmi doporučuji pro lepší pochopení následující odkazy:

http://www.babyweb.cz/michel-odent-porod-budoucnost-lidskeho-druhu

Pořad ČT „Před půlnocí“ s Michelem Odentem: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095690193-pred-pulnoci/313281381940033/

http://www.babyweb.cz/bonding-laska-na-prvni-dotek

Řada zajímavých informací je také zde na těchto stránkách:
http://www.prirozeny-porod.eu/category/clanky-prirozeny-porod/

7.minuta o násilí při porodu: