tulipO Ivaně jsem se dozvěděla právě na těchto stránkách, na které jsem narazila přes facebook.

Do té doby jsem žila s pocitem, že porod je dost hrozná věc. Nebýt lékařů, nezvládla bych ho. Díky nim mám tak skvělou a krásnou holku.

A pak se objevily tyto příběhy. Tak jsem četla a dozvídala se, jak vlastně porod bez zásahů vypadá. Postupně se mi určité věci propojovaly, až mi to jednoho dne došlo! Lékaři mi opravdu zachránili porod, ale nejspíš mi ho předtím také zkazili.

A to tehdy, když na dveře pokoje Krčské porodnice zaťukala lékařka a řekla, aby šel tatínek ven. Myslela jsem si, že mě jde vyšetřit, ale nebylo to obyčejné vyšetření. Dodnes vlastně nevím, co se dělo. Na vysvětlenou jsem nedostala jediné slovo. Bolelo to tak, že jsem křičela. Praskla mi při tom voda. Prý samovolně. Klepala jsme se po celém těle a z bolesti a šoku jsem začala brečet. To byl zlomový bod.
Poté nastaly nezvladatelné kontrakce a já se přestala otevírat. A tak přišel na pomoc nemocniční chemický koktejl, který společně s použitím správného nářadí vše zachránil.

Napodruhé jsem chtěla vyzkoušet porod s někým, kdo věří, že podobné zásahy nejsou vždy nutné. Zjistila jsem, že existují porodní asistentky, které si to také myslí :-). A našla jsem PA z neratovické porodnice, která slíbila, že podpoří „to zdravé ve mně“. Tato paní si velmi brzy získala moji plnou důvěru.

Samotný porod nastal nečekaně brzy. Nebyl nijak snadný, vypuzovací fáze trvala přes 2 hodiny. Ke konci už jsem vážně toužila jen po tom, abych dostala nějaký lék. Hlavně aby to už skončilo, nebo aby mi NĚKDO pomohl. PA si toho nejspíš všimla a normálně mě sprdla – ač byla jindy laskavá a milá. Ať prý koukám zatlačit, ať mi třeba rupne prdel!
A tehdy jsem si někde hluboko uvnitř sebe řekla, „prostě musím, i kdybych měla umřít“. Toto byl zlomový bod.
A co se nestalo, během chvilky mi PA oznamuje, že praskla voda (byla jsem v takovém stavu, že jsem si toho ani nevšimla) a za pár dalších minut byl malý venku. Nemohla jsem tomu uvěřit.

Porodní asistentka mi pomohla i po porodu. Často několika slovy, větou, rozptýlila mé rodící se obavy a uklidnila mě.

Druhý porod opravdu podpořil to zdravé ve mně a psychicky mě posílil. Také po fyzické stránce jsem se cítila lépe a měla jsem menší poranění. Vzpomínám na něj sice s velkým respektem, ale v dobrém. A k tomu všemu jsem se dopracovala přes tyto inspirativní stránky. Díky za ně, díky Ivaně.

Zuzka