Ivana s novinářiDnes, 28.8.2013 v 8:30, Ústavní soud České republiky zrušil usnesení Městského soudu v Praze ze dne 29.11.2011 a rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 3 ze dne 21.9.2011.

Ivano, gratulujeme a přejeme k dnešním narozeninám vše nejlepší!

Velký dík patří obhájcům paní Ivany, Richardovi a Adéle Hořejším, díky jejich argumentaci, vytrvalosti a píli dosáhli tohoto zrušení a naděje na nový, spravedlivý proces.

Ústavní soud uznal, že se soudce nemůže schovat za názor znalce a že práci komunitních a terénních porodních asistentek nelze posuzovat na základě znalosti práce porodnického oddělení.
Uznal, že Ivaně bylo znemožněno se adekvátně obhajovat, že byly opakovaně opomenuty důkazy, které navrhovala, a které svědčily v její prospěch, a že soudní důkazy protistrany byly při posudku zaujaté.
Plné znění nálezu naleznete zde.

Předsedkyně senátu Ivana Janů se po skončení líčení v rozhovoru pro média mimo jiné vyjádřila, že v Česku byla odjakživa tradice domácích porodů, která byla bohužel násilně přerušena a ona nevidí důvod, proč se k této tradici opět nevrátit. Je ovšem zapotřebí, aby naši zákonodárci ustanovili pravidla a standardy pro porody mimo zdravotnická zařízení, neboť tyto tady chybí.

Na následné tiskové konferenci byla média informována o podstatě celého problému, že jádrem sporu nejsou porody doma, ale umožnění porodním asistentkám vykonávat svou profesi v plném rozsahu – v péči o těhotnou, rodící ženu a novorozence, a aby mohly své služby ženám poskytovat na místě, které si žena svobodně zvolí. Současnou snahou kriminalizovat účast porodních asistentek u porodů mimo zdravotnická zařízení totiž paradoxně odpírají ženě a jejímu dítěti pomoc a podporu při porodu, což působí s prohlašováním, jak je nutné pro každé dítě zajistit ty nejlepší zdravotnické podmínky, protichůdně.

Věříme, že nyní již není možné ignorovat současnou napjatou situaci v porodnictví, a následující události přinesou zprůhlednění současného stavu a nastavení pravidel.
Nyní, po dnešním soudním verdiktu je již zcela reálná naděje, že se toto změní a bude možné legálně využívat služeb porodních asistentek kdekoli a kdykoli.

Za sepsání děkujeme Jolaně Novotné.

ŠJ a Lenka Kovářová