hydrangeaMilá Ivano,

připojuju se k zástupu gratulantů a moc Ti blahopřeju k tvým krásným narozeninám a současně sdílím radost nad rozhodnutím Ústavního soudu ohledně tvého případu.
Už mnohokrát jsem se chystala pro Tebe napsat svůj příběh, ale nikdy jsem nevěděla kudy do toho, myšlenky se mi rozbíhaly mnoha směry, sklouzávala jsem do patosu. I dnes mi naskakuje lehce patetický tón a hodně osobní vzpomínky, ale věřím, že mezi ostatními příběhy pro Ivanu to není až tak nepatřičné.

Nejprve posílám velké blahopřání:
Z celého srdce Ti přeju pevné zdraví, všechno dobré a dostatek životní energie.
Přeju Ti dobré zázemí mezi Tvými blízkými, hodně spřízněných duší, podporovatelů a podporovatelek.
Přeju Ti, ať zvítězíš nad zákeřnou nemocí a ať další soudní jednání probíhají věcně, svižně a ve tvůj prospěch.
Děkuju Ti za všechno, co děláš, za to, jak a proč svoji práci děláš i za to, že čelíš všem nepřízním osudu se stále vztyčenou hlavou.
Děkuju Ti za to, že jsi inspirativní, statečná a silná žena.
Jsem moc ráda, že jsem se s Tebou potkala.

Zde je můj příběh:
Nedávno jsem si uvědomila, že většině lidí, kteří pro mě v životě hodně znamenají nebo znamenali, jsem to asi nikdy přímo neřekla. Určitě ale chci, aby se to, jak moc ovlivnili můj život, dozvěděli. Ivano, tímto textem bych Tě chtěla zpravit o tom, že Ty do mojí TOP 10 jasně patříš…
Známe se od roku 2000, a přestože náš vztah prošel dobrými i horšími obdobími, jsi pro mě blízkým člověkem. Jsme spřízněné tématem, spoustou společných známých i bydlištěm v Praze…
Když jsem se s Tebou potkala v CAPu na Bulovce před svým prvním porodem, trochu jsi mě vykolejila, ale taky jsi mně pomohla otevřít oči a získala jsi můj respekt. Pak jsem Tě oslovila pro výuku na kurzu pro duly, což pro mě byl velký úspěch a vzešla z toho výborná spolupráce. Hodně jsem se toho od Tebe dozvěděla a pochopila a myslím, že i Ty jsi přijala některé moje připomínky. Taky jsme společně opečovávaly ženu, která o svém těhotenství a porodu doma napsala knížku.
Pak jsme se sešly na společném velkém projektu a narazily jsme do sebe kvůli rozdílnému názoru na jednu osobu a občas jsme na sebe u stolu pěkně štěkaly. Po skončení projektu a po porodu mé druhé dcery jsme se pak delší dobu neviděly.
Když jsme se nedávno opět začaly potkávat, vše nepříjemné mezi námi odvál čas. Bohužel ale nastaly „zlé časy“ pro porodní asistentky i pro Tebe osobně, které ale, doufejme, nebudou trvat dlouho a brzy se vše posune do těch nejlepších kolejí.
Neměla jsem Tě ani u jednoho z mých porodů. Přesto máš velký podíl na tom, že jsem byla na oba porody dobře připravená, věděla jsem, co je pro mě důležité, rodila jsem v příjemném prostředí a pod dohledem porodních asistentek. Oba moje porody proběhly velmi rychle a vlastně bez problémů. Oba mě utvrdily v tom, jak je obrovsky důležité, aby se rodička cítila bezpečně a poučily mě o tom, jak velký přínos má možnost změny, pokud porod neběží dost rychle nebo hladce. U mě v obou případech stačila změna porodní polohy.
Jsem šťastná, že se moje první dcera narodila v Centru aktivního porodu na Bulovce a druhá v Porodním domě U čápa a že o nás v obou případech profesionálně pečovaly Tvoje kolegyně porodní asistentky. Netroufám si vůbec domyslet, jak by moje porody probíhaly v klasické české porodnici. Zda by z nepostupující druhé doby porodní nebo ze zakleslých ramének nebyly rázem patologické situace a zda bych neskončila s velkými porodními zraněními či traumaty… Takhle pro mě porody byly nádherným začátkem mateřství a vztahu s mými dcerami a nejdůležitějším setkáním s vlastním tělem, jaké jsem si do té doby vůbec neuměla představit.

Ivano, vždycky jsem Tě měla „v záloze“ pro případ komplikací. Věděla jsem, že pokud se budu potřebovat ohledně těhotenství, porodu, kojení či péče o miminko s někým poradit, tak že je možné se na Tebe obrátit a Ty jsi vždy ochotná se o své zkušenosti podělit, můžu Ti důvěřovat a spolehnout se na tvé rady.
Jsem přesvědčená, že tvoje znalosti, názory a moudrost mohou být k dobru nejen mně, ale všem ženám, dětem porodním asistentkám i celému českému porodnictví!
Milá Ivano, prosím, velmi se opatruj!
Ještě jednou Ti za všechno děkuju!
Mám Tě moc ráda a vážím si Tě!

Míla Kramná