Proti násilí při porodu25. listopad je Mezinárodním dnem proti násilí na ženách. Proti násilí, které nemusí být jen násilím domácím nebo v práci. Touto cestou chceme upozornit i na násilí odehrávající se v těhotenství a při porodu.

Vyvolávání porodu. Stálá vaginální vyšetření. Manuální roztahování děložního hrdla, Hamiltonův hmat. Urychlování porodu léky. Nucení ženy do porodní polohy na zádech. Tlačení na břicho při samotném porodu miminka. Preventivní rozstřihnutí rodidel. Okamžité přerušení pupečníku. Oddělování dítěte od matky na různě dlouhou dobu. Násilné porození placenty. Nedůstojné revize rodidel ihned po porodu a nucení rodičky setrvávat s roztaženýma nohama několik dalších desítek minut a mnohé další rutinní praktiky. Vyhrožování zdravím a životem dítěte.

Žena se často podvoluje násilí už na začátku těhotenství, kdy její dítě podstupuje různé testy, které buď „schválí“, že se může narodit, nebo ho označí jako k dalšímu životu nevhodné. Tento selektivní výběr je ženám zpravidla předkládán jako norma a ženy jej obvykle podstupují ochotně a bez dalšího vyptávání. Pokud testy vyjdou nepříznivě, je žena nabádána podstoupit usmrcení svého prenatálního dítěte. Vše ve jménu dobra. Dobra pro koho? Pro dítě? Pro matku? Pro lékaře?

Ženy, nenechme se oddělit od normality těhotenství, od prožívání těhotenství v běžném životě. Nikdo na světě nemůže vědět, co je pro nás a naše děti nejlepší a už vůbec ne cizí zdravotník. Nenechme se oddělit od nevyhovujících dětí. Stále jsou to naše děti, počaté z lásky. Nenechme se oddělit od svých blízkých. Nenechme se oddělit od vlastní důstojnosti, která je nám odebírána s erárními košilemi. Nenechme se oddělit od svých pocitů a nenechme je nahradit měřením a informacemi o naměřeném. Nenechme se oddělit od svého těla otupujícími a povzbuzujícími léky či zaměřením se zdravotníků jen na naši vaginu. Nenechme se oddělit od svého narozeného dítěte. Nenechávejme dítě oddělit okamžitě od placenty. Každý tento krok, každé rozdělení celku na části oslabuje. Toto vše je násilí na nás a našich dětech.

Snad všechny filosofické a náboženské systémy světa mluví o tom, že celek je silnější než jeho části, že energie celku se propojením částí násobí. Násilným rozbitím celku se pak energie uvolňuje, vyzařuje do prostoru – a z ní žijí a na ní parazitují ti, kteří s celkem nedokáží pracovat, kteří se síly celku bojí. Římani měli přísloví Divide et impera, Rozděl a panuj, a v této hře o moc platí beze zbytku. Každé rozdělení nás oslabuje a dává nad námi moc tomu, kdo rozdělil.

Nenechme se již dál vtahovat do této hry na moc. Nenechme na nás působit agresivní klamavou reklamu, že toto vše se děje v zájmu nás a našich dětí, že je toto jedinou možností pro naše společné bezpečí. Protože všechno toto nás současně odděluje od naší moci konat a od naší zodpovědnosti. Nechme vyzařovat svoji sílu a energii ve spojení matky, dítěte a rodiny, jako jedné jednotky. Protože v okamžiku, kdy nedovolíme tato pouta rozbít a budeme se svými dětmi a rodinami, budeme svobodní. A jedině svobodní lidé mohou uzdravit nemocnou společnost.

A podporujme ty, které mají podporu matek a dětí jako společné jednotky, podporu společné energie rodiny, jako profesní znak. Podporujme porodní asistentky jako je Ivana Königsmarková, která léta nejen politicky prosazuje, ale i praktikuje, těhotenskou a porodní péči bez násilí.

https://www.facebook.com/pages/Roses-Revolution-Czech-Republic/127782267391976

Za www.ijinak.cz
Jolana Novotná
Radka Vyoral Krakovská