rose-oneKdyž jsem si před zhruba třemi lety vypůjčila v knihovně knihu „Hovory s porodní bábou“, ani jsem nevěděla, jak významnou literaturu pro svoje těhotenství a porod mám právě v rukou. Ženu na titulce jsem neznala a ani o ní nikdy dříve neslyšela. Obsah jsem zhltla jedním dechem (přetlumočila vše svému muži), proložila to nějakým Odentem, Leboyerem a dalšími zasvěcenými a k porodu, byť prvnímu, šla vcelku připravená. Vybrala jsem si tu (ač to slovo nemám ráda) z alternativnějších českých porodnic a dobře jsem udělala. Porod mi byl krásným zážitkem.

Ivaninu kauzu jsem po očku sledovala a z dosavadního průběhu, ač ještě není zcela vyhráno, mám velkou radost.

Prahu mám daleko, takže mě ani nenapadlo, že se s Ivanou někdy setkám osobně. Povedlo se tak ale letošní září na přednášce o přirozeném porodu v Hradci Králové. Ivana přijala pozvání mojí kamarádky – pořadatelky k hostování této přednášky. A myslím, že to byl dobrý tah. Účast publika na přednášce mě mile potěšila, reklama nějaká byla, ale zpětnou vazbu zkrátka nikdo až do začátku besedy netušil. Nakonec ani nestačily připravené židle a nosily se další z vedlejší kavárny. Účastnily se hlavně ženy (a spousta dětí od kojenců až po batolata) – ženy matky, ženy těhotné, možná i bezdětné, ženy, které o své dítě přišly… Postarších dam (z jedné se třeba vyklubala porodní asistentka v důchodu) a mužů bylo pomálu, ale našli se také.

Povídání bylo fajn, projevila se při něm Ivanina svérázná povaha, s jakou odpovídala na (všetečné) dotazy, zároveň z ní byl ale cítit klid a jistota, že za tím co říká, si stojí. Že je to prostě fakt. Dozvěděla jsem se i pár nových informací, ale hlavně jsem to vše od Ivany slyšela konečně osobně, nejen jako text knížky nebo povídání skrze obrazovku TV.

Po skončení přednášky/diskuze se hodně lidí rozprchlo, ale pár skalních příznivců zůstalo ještě na neformální povídání u rautu v kavárně. Měla jsem tu možnost si s Ivanou popovídat i sama osobně a bylo to fajn. Tehdy se ukázala jako (.. hledám slova ..) prostě normální ženská.

Ivano, ráda jsem vás poznala, zůstaňte taková, jaká jste!!

M.