lotus-flowerNedá mi to, abych nezareagovala na příběh č. 652. Loučení s andělem.

Utírala jsem slzy jako hrachy několikrát, než jsem dočetla Vás příběh, milá Kateřino. Nejen přirozený porod je něčím, co ženy i jejich miminka potřebují, ale také přirozený potrat.

Když jsem otěhotněla a dlouho otálela s návštěvou lékaře, kamarádka mi trošku pohrozila, že k lékaři bych měla co nejdřív, že v případě potratu nebo mimoděložního těhotenství může jít o život – masivní krvácení, otrava krve… Na chvilku mě vyděsila, ale pak mi došlo, že pokud miminko zemře, že přece nemůže být správná jediná cesta – lékařem provedená kyretáž. Vnitřně jsem to věděla a vím, ale potřebovala jsem příběh Vás i dalších maminek, které si prošly ztrátou miminka (nejen) v raném těhotenství.

A popisujete to tak krásně – jak se Vám narodilo miminko, s manželem jste plakali, rozloučili se s ním. Je to sice tak smutné, ale zároveň tak krásné a důstojné. Narodilo se Vám miminko, vy jste ho s láskou přijali a zase ho odevzdali Stvořiteli. V lásce, pokoře, s důstojností. Tak to má být vždy a všude – i když miminko odchází v nemocnici.

Já prožila nádherné těhotenství a domácí porod. Teď mě ale trápí určité zdravotní problémy, kvůli kterým musím další těhotenství odložit. Nepochybuji o tom, že ty problémy mají svůj důvod. Potřebuji čas se připravit nejen na další krásné těhotenství a porod, ale i na to, že miminko může přijít jen na chvilku. Jen mě polechtá v bříšku, posílí naše manželství a pak zase odejde. Zatím si nejsem jistá, zda jsem na něco takového připravena. Tento čas čekání na další těhotenství bych chtěla věnovat i těmto maličkým miminkům, co odejdou tak brzy a chtěla bych se naučit větší pokoře vůči životu i smrti.

Setkala jsem se s tím, jak někteří rodiče nectí dar nového života – např. nechtěná těhotenství, preference pohlaví… Jedna žena si vzala do hlavy jako hlavní starost ohledně svého těhotenství to, že nechce porodit na Štědrý den, na který jí vychází termín porodu, aby to rodině nenarušilo Vánoce…

Díky Kateřino za Váš příběh a Vám všem dalším ženám, které svou zkušenost s odchodem miminka sdílíte.

Moc děkuji porodním asistentkám, které pomáhají tyto ztráty ženám nést.

A.