Koupání ToníkaPrvní porod dcery Mariánky jsem prožila v porodnici a po té zkušenosti jsem věděla, že nepříjemné nerespektující a stále zasahující jednání lékařů můj porod dokáže hodně zpomalit a znepříjemnit a naopak klid, pocit bezpečí a podpůrné prostředí vše rozběhnout a nechat přirozeně plynout. Zažila jsem oba přístupy a na základě těchto zkušeností a informací z knih Ivany jsem se v průběhu druhého těhotenství rozhodla pro porod doma. Asi nejnapínavější na tom bylo sehnat porodní asistentku, která by přišla k porodu doma a navíc přijela za námi až do Jilemnice, kde žijeme. V okolí žádná porodní asistentka ochotná přijít k porodu domů nepracuje. Nakonec se podařilo domluvit se s porodní asistentkou z Prahy.
V posledním týdnu těhotenství jsem cítila zvláštní napětí. Měla jsem už nějakou dobu časté a někdy i dost silné poslíčky. Byla jsem moc unavená a tak jakoby nervózní. Kdy povolat tchýni z Prahy, aby byla v pohotovosti na hlídání dcery Mariánky (22 měsíců), abych ji tu nedržela příliš dlouho? Jak to všechno zorganizovat, abych měla úplný klid na porod? Z porodu samotného jsem strach neměla.
Jednu noc se mi zdálo, jak zpívám. Úplně jsem se do toho zpěvu ponořila a bylo to úžasný. Měla jsem krásný hlas a zpívala jsem úplně uvolněně a naplno. Pamatovala jsem si, jakou píseň jsem zpívala. Byl to kánon Omnia sponte fluant, nesit violentia rebus. Napadlo mě se podívat, co to vlastně znamená. Všechno ať volně plyne bez všeho násilí na věcech. Paráda.
Tchýni jsem objednala na pátek. Ještě jsme si s mužem Petrem večer zašli na večeři. Poprvé od narození dcery Mariánky.
V noci kolem druhé hodiny začaly kontrakce. Jakékoliv obavy z toho, jak to všechno bude, byly pryč. Dala jsem si ohřívací láhev na břicho a odpočívala jsem a občas na chvilku usnula. Kontrakce zesilovaly a kolem čtvrté jsem si byla úplně jistá, že se porod rozbíhá. Petrovi jsem jen řekla, že je to tu a šla jsem do obýváku, abych nerušila jeho a Mariánku ze spaní. Chvíli jsem chodila, ale spíš polehávala s ohřívací lahví. Kolem páté jsem volala porodní asistentku a budila Petra, ať chystá věci k porodu. Pak jsem si napustila vanu a bylo to hodně silný, hodně jsem prodýchávala každou kontrakci a vybavil se mi předporodní kurz před narozením Mariánky, kde nám dula říkala, že když kontrakci pořádně prodýcháme, budeme cítit, jak se ještě zesiluje. Bylo to tak a užívala jsem si to, jak se s každou kontrakcí blíží porod syna. Úplně jsem cítila, jak jde dolů.
Před sedmou se probudila Mariánka. Ačkoliv na mně normálně dost visí a o to víc, když je něco jinak, tak se teď úplně v klidu připravila s Petrem, ještě chvilku čekali, než přijela porodní asistentka, abych nezůstala sama a pak s naprostou samozřejmostí odešla s Petrem za babičkou. Porodní asistentka přijela v sedm, vnitřně mě vyšetřila. Otevřená na 8-9cm. Neuvěřitelný. Po jeden a půl denním porodu Mariánky jsem byla připravená na ledascos. Porodní asistentka mě napolohovala na bok, aby se miminko dotočilo a tak to dostalo ještě větší obrátky. Když se po chvilce vrátil Petr zpátky od babičky, už se prořezávala hlavička. Kolem 7,45 23.11.2013 byl Antonín na světě. S ním v náručí jsem čekala na placentu. Bez problému asi do hodiny odešla. Bylo to všechno tak rychlý a pohodový, že jsem tomu nemohla uvěřit.
Celým porodem mě provázela píseň Omnia sponte fluant a bylo to tak. Ještě nikdy před tím jsem nezažila tak silný pocit, že v každý moment přesně vím, co potřebuju a chci a dělám to. Byla to krása, ani to nedokážu popsat. Nikdo nenarušoval můj prostor. Petr byl po ruce, ale měl stále co obstarávat, tak nepostával nevyužitě a nervózně vedle mě tak, jak to bylo v porodnici u porodu Mariánky. A to bylo pro mě taky hodně osvobozující. Žádného muže u porodu jsem nechtěla. Vlastně jsem byla i hodně ráda, že porodní asistentka přijela až takhle na konec a téměř celou první dobu porodní mě nikdo a nic nerušilo.
Jsem strašně vděčná za tak krásný zážitek, jsem vděčná Ivaně, která je pro mě zdrojem spousty důležitých informací a argumentů, jsem vděčná, že jsou i za současné situace porodní asistentky, které chodí k domácím porodů a tak umožňují ženám prožít porod tak nádherně intimně, jako jsem měla možnost ho prožít já.

Juliana