KonvalinkaTento email mi zaslal lékař (primář dětského oddělení) jako odpověď na otázku, proč nebyl respektován můj porodní plán – konkrétně proč mé donošené a zdravé miminko museli hned po porodu odnést na vyšetření i přes mé výslovné protesty; a dále proč ho okamžitě změřili i zvážili i přes přímo uvedené přání s tím počkat. Podotýkám, že pan primář má pravdu s položením na bříško bezprostředně po porodu – trvalo to asi tři vteřiny 🙁 Ptala jsem se také na to, proč nebylo možno provést základní vyšetření u mě a proč bylo u porodu tolik osob i přes mé přání o co největší soukromí.

Myslím, že odpovědi, ač zdvořilé, celkem věrně dokumentují situaci v našem porodnictví, kdy je v zásadě bezproblémový porod viděn především jako potenciálně patologický jev. Navíc z něj vyplývá, že bez změření v prvních minutách života by ty ubohé děti asi prostě nepřežily – jak mi oznámil primář, když mi dcerku i přes protest odnášeli – „tady jde o život a zdraví toho dítěte!“.

S pozdravem a díkem za vaši činnost Petra

Vážená paní Holá,
jsem rád, že vyjadřujete spokojenost s pobytem a péčí na novorozeneckém oddělení.

Ohledně Vašeho tvrzení, že “ požadavky jsem uvedla i bezprostředně po porodu, ale nebylo na ně reagováno“ si dovoluji upozornit, že prvotním zájmem lékařů a zdravotnického personálu je maximální blaho dítěte a s tím souvisí též doporučené a ověřené  používané postupy. Chápu, že tyto postupy nemusí být v souladu s ojediněle vyslovenými požadavky rodinných příslušníků, ale z hlediska medicínského, t.j. zejména  pro dobro dítěte, je třeba zažité, osvědčené a doporučené postupy dodržovat .

K Vašim dotazům ohledně porodního plánu:

1. Dítě Vám bylo po porodu s ještě tepajícím pupečníkem položeno na Vaše břicho a s výjimkou krátkodobé prohlídky na vyhřívaném lůžku bylo  poté nadále s Vámi.

2. Vyšetření a ošetření dítěte pediatrem je naprosto nezbytnou součástí poporodního ošetření dítěte (stav dítěte je nutno zhodnotit v 30 sekundě života, dále se hodnotí tzv skore dle Apgarové v 1., 5. a 10. minutě), toto je optimálně proveditelné na rovném povrchu (vyhřívaném lůžku) a pod dostatečným zdrojem světla. Hodnotí se mimo jiné reaktivita a pohyblivost dítěte a na matčině břiše či v jejím náručí se toto provádí podstatně obtížněji a méně přesně a může být zatíženo nepřesným zhodnocením a stát se tak zdrojem chyb. Mohu Vás upozornit, že citový vývoj dítěte či rozvoj citového vztahu mezi matkou a dítětem tímto není v žádném případě nikterak narušen.

Vyšetření je nezbytné pro zhodnocení stavu dítěte, neboť i když dítě je bezprostředně po porodu na první pohled v pořádku, situace se může změnit i v řádu následujících sekund.

3. Zvážení a změření dítěte je rovněž nezbytnou součástí poporodního ošetření; porodní míry a hmotnost jsou základními anamnestickými údaji každého dítěte, navíc jsou zcela nezbytné v další péči, neboť kupř. v případě zhoršení stavu a nutnosti podání léčiv je jejich dávkování počítáno vždy dle tělesné hmotnosti dítěte. V případě náhlého zhoršení zdravotního stavu novorozence je nutno jednat v časovém limitu sekund, a sebemenší časové zdržení (včetně dodatečného vážení v době, kdy je třeba léčebně zasahovat ) může mít pro dítě velice těžké následky.

4. Přání přítomnosti co nejmenšího počtu osob při Vašem porodu bylo zcela jednoznačně dodrženo: jednalo se o účast pracovníků, jejichž přítomnost u porodu je naprostou nutností (lékař -porodník, 2 porodní asistentky, dětská sestra, pediatr) a navíc byl též přítomen otce dítěte. Nejednalo se v žádném případě o rušení Vašeho soukromí či Vašich prvních chvil s děťátkem, ale o účast nepodkročitelného minima osob, které musí být vždy u porodů přítomny z důvodu zabezpečení zdárného průběhu porodu a ošetření dítěte.

Doufám, že výše uvedená sdělení považujete za dostatečné vysvětlení.

S úctou
Doc.MUDr. Štěpán Kutílek, CSc
Primář Dětského oddělení Klatovské nemocnice a.s.

Zde porodní příběh: 793. Měla jsem porodní plán