PelargonieZměnila jsem gynekoložku nebo mi spíše byla změněna. Moje předešlá gynekoložka skončila a místo ní přišla nová.

Setkání s paní doktorkou bylo milé. Překvapily mě její dotazy. Paní doktorka nechtěla věřit, že jsem se rodila tři děti a že nejsou na mě vidět žádné známky porodního poranění.

Když jsem jí sdělila, že jsem rodila všechny děti doma, byla trochu překvapená, ale zároveň ji to velmi zajímalo. Zajímala se o práci porodních asistentek, o to, jaké mají vybavení a jestli jsou schopny nějak při porodu doma zasáhnout.

Na tomto příkladě je vidět, že lékař vlastně o porodních asistentkách ví jen málo informací. Málo informací způsobuje, že lidé si začnou představovat a dává to prostor pro vznik mnoha mýtů a předsudků.

Moji předešlou lékařku hlavně zajímal věk mojí porodní báby: „Aby byla alespoň zkušená“. Lékaři mají o své pacientky strach, protože vlastně nevědí, co porodní asistentky dělají a jak mohou pomoci.

Jeden z mých předešlých gynekologů měl na porodní asistentky jasný názor – nic neumějí a ještě si za to nechají platit. Co se týká placení, tak porodní asistentky za to nemohou, že jejich práce není uzákoněna a že ji nemůže proplácet pojišťovna. Opakovaně jsem posílala účty od porodních asistentek své pojišťovně a vždy mi proplatili jen část. Jednalo vlastně o bonus, který vracejí, když si zaplatíte nadstandartní péči. Pan doktor se měl zlobit spíše na stát, než na porodní asistentky. Dále mluvil o tom, že porodit umí vlastně každá žena. Když jde vše normálně, tak vlastně nikoho nepotřebuje. Ano, umí, ale když je v pohodě a někdo ji podporuje, tak to jde mnohem lépe.

Osobně si myslím, že by porod prvního dítěte byl mnohem komplikovanější, kdyby mi nepomohla trefná slova porodní asistentky. Po nich byl syn najednou venku.

V našem státě mi chybí dvě věci:

1) uzákonění práce porodní asistentky (jasně daná pravidla, která zajišťují práci porodní asistentky a ne jí v práci překážejí)
2) edukace lékařů (ve smyslu zdůraznění role psychiky, která je při porodu jeden z nejdůležitějších faktorů a ve smyslu seznámení lékařů s prací porodní asistentky)

Bohumila Zbíralová

Předchozí příběhy autorky si můžete přečíst zde:
568. Možnost volby
97. Tři roky a dva porody
206. Tři roky a dva porody – pokračování
341. Tři roky a dva porody – dokončení aneb třetí porod