Ruth BernhardK 5. říjnu 2012 podpořilo petici hnutí Spravedlnost pro Ágnes Geréb 7 277 lidí. Solidaritu s doktorkou Geréb vyjádřilo 836 odborníků z oboru zdravotnictví a příbuzných oborů. Mezinárodní petici, která vyslovuje vážné obavy ohledně právních postupů proti Ágnes. Geréb a zároveň podrobnou kritiku konečného rozsudku o trestu, který nad ní byl vynesen, podepsalo 10 903 lidí. Mnoho mezinárodních organizací a maďarských občanů požaduje navrácení práv mezinárodně uznávané lékařce v oboru porodnictví a porodní asistentce. K nesprávnému zacházení s doktorkou Geréb se vyjádřila i celá řada maďarských ženských organizací. Tento výčet je dlouhý a neúplný. Nicméně omezení svobody doktorky Ágnes Geréb trvá již 730 dní. Nejzkušenější maďarská porodní asistentka je ve svém bytě zamčená již 730krát 24 hodin. Nesmí poskytovat péči těhotným ženám nebo se s další generací porodních asistentek podělit o své znalosti a vědomosti získané během její dvacetileté praxe.

Proč? Protože po dvacet let nebyl vytvořen právní rámec pro porody mimo zdravotnická zařízení. Protože nepříznivě se vyvinuvší případy domácích porodů posuzují u trestního soudu stále soudní znalci z řad nemocničních porodníků bez jakékoli znalosti domácích porodů či zkušeností s nimi. Doktorce Geréb byla omezena svoboda, protože soudní systém použil dvojí standard, pokud jde o to, jak se zachoval k ní, ve srovnání s tím, jak se chová k porodníkům z porodnic. Kvůli jejímu respektujícímu přístupu k ženám a jejich dětem jsou porušována její práva, kvůli přístupu, který bere ohled na potřeby matek a dětí. Její přístup zpochybňuje medikovaný a rutinní model péče v maďarských porodnicích a považuje porod za normální fyziologický proces spíše než za nějakou (život)ohrožující událost. Přestože již existují právní předpisy týkající se porodů mimo zdravotnická zařízení, je doktorka Geréb stále držena v domácím vězení, protože je prý pravděpodobné, že by záměrně svůj „trestný čin“ zopakovala.

Je dobře známo, že pro naši zemi jsou porody strategickou otázkou. Vedle stabilního a spolehlivého podpůrného systému pro rodiny a společnosti přátelské k matce a dítěti, je právě první zkušenost ženy s porodem určující pro její ochotu mít více dětí. Proto by systémy předporodní a porodnické péče měly přijmout přístup, ve kterém ženy nejsou méněcennými, nýbrž rovnocennými partnery svých poskytovatelů péče. Ženám by měly na výběr z různých forem péče v těhotenství a při porodu, měly by mít k dispozici všechny informace potřebné k tomu, aby přijaly informované rozhodnutí ohledně možných zákroků. Mezinárodní konfederace porodních asistentek předpokládá, že porodní asistentky poskytují matkám péči v průběhu těhotenství, před porodem, během něj a po něm. Potřebujeme péči v těhotenství a při porodu, která se zaměřuje na ženu a v prvé řadě bere ohled především na potřeby matky a dítěte.

Udělení milosti Ágnes Geréb by významně přispělo k probíhající reformě maďarského systému porodnické péče. Maďarsko má příležitost poskytnout pozitivní precedenční rozhodnutí dalším zemím v našem regionu.

Dnes (5.10.2012) si tiše připomínáme tuto ostudnou epizodu 21. století a doufáme, že tato noční můra brzy skončí.

hnutí Spravedlnost pro Ágnes Geréb
5. října 2012

Děkujeme Zdeňce Pukové za překlad textu z následujícího zdroje: http://www.szuleteshaz.hu/en/730-days/