GorolovaLiga lidských práv vloni vyhlásila projekt Hrdinou může být každý. Mezi dalšími 105 hrdiny byla nominována i paní Elena Gorolová, která se ve finále umístila mezi prvními 10 hrdiny. Podporovali jsme její volbu. Děkujeme Barboře Čapkové a Vladimíru Maceškovi za rozhovor paní Gorolovou a krásné fotografie. Paní Gorolová byla jednou z mnoha obětí nezákonné sterilizace, jako jedna z mála se však efektivně bránila. O nezákonném sterilizování romských žen promluvila také v OSN. Paní Gorolová prodělala zákrok, který nechtěla a již nikdy nebude matkou dalším dětem, kterou by být chtěla. Elena Gorolová je obětí českého porodnictví a děkujeme jí za to, že o svém příběhu informuje.

Chceme poukázat na fakt, že ze 105 hrdinů je 8 příběhů, které souvisí s porody a porodnictvím. Je tedy hrdinstvím usilovat o zdravou péči o děti a jejich matky?

Každou neděli Vám přineseme jeden příběh, za který děkujeme Lize lidských práv a pokračujeme příběhem paní Gorolové z Ostravy:

http://www.hrdinou.cz/105-hrdinu/elena-gorolova-31

Když za ní po porodu přišel pan primář, ihned se ho ptala, co všechno jí tedy bylo provedeno. „Na rovinu mi řekl, že už nikdy nebudu moct mít děti, a odešel,“ říká se slzami v očích. Byla z toho v šoku. „Pamatuju si, jak jsem si dlouho přemítala v hlavě, jestli je to vážně pravda.“ Jakmile dorazila z porodnice domů, přišla za ní porodní asistentka, která jí všechno vysvětlila. „Zjistila jsem, že je to stoprocentní. Připadala jsem si méněcenná.“