sovovaLiga lidských práv vloni vyhlásila projekt Hrdinou může být každý. Mezi dalšími 105 hrdiny byla nominována i paní Petra Sovová. Děkujeme Barboře Čapkové a Radomíru Macečkovi za rozhovor s paní Sovovou a krásné fotografie. Paní Sovová je matkou sedmi dětí, z nichž většinu porodila doma. Je také ředitelkou festivalu Světového týdne respektu k porodu v Praze. Je prezidentkou Hnutí za aktivní mateřství, které podporuje změny v českém porodnictví.

Petra Sovová vyučuje své děti doma a stará se o svou velkou rodinu.

Chceme poukázat na fakt, že ze 105 hrdinů je 9 příběhů, které souvisí s porody a porodnictvím. Je tedy hrdinstvím usilovat o zdravou péči o děti a jejich matky?

Každou neděli Vám přinášíme jeden příběh, za který děkujeme Lize lidských práv, a pokračujeme příběhem paní Sovové z Prahy:

http://www.hrdinou.cz/105-hrdinu/petra-sovova-6

„V českých porodnicích ještě stále nejsou respektována vědecká doporučení pro normální porod. Běžně od lékařů a lékařek slýcháme argument ‚Tady to takhle děláme už třicet let‘, což je spíš ostuda.“

Velmi rádi zveřejníme na stránkách Příběhů pro Ivanu také příběhy sepsané Petrou, která je s Ivanou v mnohaletém kontaktu. Věříme, že si i Petra najde čas, při své velmi efektivní péči o svou velkou rodinu k tomu, abyste mohli číst její příběhy o Ivanině podpoře.