Lenka s Mojmírkem a DobruškouMilá Ivano,

nikdy jsem se s Vámi nesetkala, a přesto se mě Váš příběh velice dotkl. Je nám upírána svobodná volba, na kterou bychom měli mít právo. A už nezáleží na tom, zda se jedná o domácí porody či něco jiného. Proto mi velmi vadí přístup našeho státu – upřít těm, co chtějí rodit jinde, než v porodnici, nárok na péči někoho, kdo porodům rozumí.

Váš proces sleduji již od začátku a velmi Vám fandím. Díky tomu se více zajímám o porody a věci s tím související, hlavně bonding a to, jak si bránit své zájmy i při porodech v porodnici. Moc bych Vám, Ivano, přála, aby došlo k obratu a nejen jste vyhrála proces jako takový, ale aby se povedlo dovést náš stát k tomu, že lékaři konečně začnou spolupracovat i s těmi, kdo chtějí rodit jinde, než v porodnicích a poskytnou jim potřebnou podporu a případnou péči, pokud se to bude vyvíjet špatným směrem.

Já nejspíš nikdy nenajdu odvahu rodit doma (hlavně nemám potřebné zázemí a ani dobrý dojezd do porodnice), ale to přece neznamená, že musím odsuzovat někoho, kdo doma rodit chce a už vůbec ne někoho, kdo jim pomáhá jejich rozhodnutí zrealizovat.

Ivano, držte se!

Lenka Trochová