Diplom - výuční list PAJiž pár let se snažím dostat na studium porodní asistence. Bohužel jsem zatím nepokořila záludné přijímačky z chemie. Tak zatím působím alespoň jako dula.
Moje poslední klientka, druhorodička, si přála zůstat co nejdéle doma, protože s prvním dítětem rodila v nemocnici dva dny. Když už jsme ale byly na odchodu do nemocnice, miminko se rozhodlo již nečekat ani chvilku a velmi rychle se začalo tlačit na svět. Rodička jen stihla sundat kalhoty a pokleknout v koupelně. Těsně před prořezáním hlavičky praskly plodové obaly a vystříkla zelená kašovitá plodová voda. Lekla jsem se, protože z nemocničních reakcí porodních asistentek a lékařů jsem věděla, že to není dobré. Nicméně miminko se narodilo v zápětí a bylo celé růžové. Jen jsem otřela obličej a ouška od kašovité hmoty a hned si ho jeho maminka vzala do náruče. Začalo pěkně dýchat a spokojeně se vrtělo v náruči.

Později toho dne jsem přemýšlela, jak to tedy se zakalenou plodovou vodou je, když se miminko narodilo v klidu a pohodě, jen trochu rychleji. Napadlo mne zavolat Ivaně Königsmarkové, protože kdo jiný, než právě ona zná tak dobře porodní mechanizmy při porodu doma. Dobře zná, jak takový porod bez medicínských zásahů probíhá a co může být známka patologie a co ne. Ujistila mě, že při tak rychlém porodu to může být normální, že to dítě jde ven tak rychle právě proto. Že je jen potřeba dítěti otřít obličej, aby se nenadechlo rozpuštěné smolky.  Vysvětlila mi, že když dítě prochází porodními cestami, dojde ke stlačení hrudníku a případná plodová voda, kterou může dítě mít v dýchacích cestách, se tak dostane ven. Říkám si, jak je to přírodou tak důmyslně vymyšlené!

Ivano, díky za cennou informaci, za informaci, kterou bych se zřejmě jinde jen tak nedozvěděla. Kdyby to bylo jen trochu možné, ráda bych se od Tebe dozvídala ještě víc informací a na porodní bábu studovala u Tebe. Učila bych se od Tebe jako se dříve porodní báby učily od svých starších a zkušenějších kolegyň. Ráda bych se z celého srdce podílela na normálních porodech stejně jako Ty, chci podporovat ženy v jejich přirozeném umění normálně porodit a poskytovat ženám a jejich dětem péči jako o jednu nedělitelnou jednotku nejen před porodem, při porodu, po porodu, ale i v šestinedělí. Chybí mi spousta zkušeností s normálním porodem a vím, že v porodnici se to prostě nenaučím.
Ivano, děkuji za to, že jsi a velmi doufám, že jednou budou Tvoje zkušenosti žádány i mezi odborníky v nemocnicích.

Jolana Hamáková, matka tří dětí