LabyrintZačalo to tak, že jsem prostě v nadcházejících volbách už opravdu nevěděla koho volit. A tak jsem začala přemýšlet. Možná mě k tomu inspirovala a vyprovokovala Michaela Jílková v pořadu Máte slovo, který byl na téma domácích porodů. Možná mě inspirovalo rozhodnutí Ústavního soudu o faktickém osvobození Ivany Königsmarkové. Zkrátka a dobře jsem si uvědomila, jak moc je vlastně tohle téma, kde a jak budeme rodit své děti, ale hlavně to, kdo o tom bude rozhodovat, tak důležité. A tak jsem se rozhodla oslovit potenciální kandidáty a kandidátky do Poslanecké sněmovny a zeptat se jich, jak vidí právo žen rozhodovat o místě porodu mimo zdravotnické zařízení. Myslím, že hlavně díky Ivaně, respektive soudu s ní, se rozběhla tahle veřejná diskuse. Mnoho lidí i politiků a političek začíná nahlížet porody doma z trochu jiného úhlu. Říkám si, že možná je nás víc nerozhodnutých, pokud jde o blížící se předčasné volby. Proto jsem se rozhodla zveřejnit svůj dopis zaslaný vybraným kandidátům a kandidátkám. Třeba někoho inspiruje, aby také oslovil své politiky a političky a zeptal/a se jich na jejich názor. Byla jsem velmi překvapena a potěšena tím, že ve většině případů mi přišly odpovědi a v několika případech i velmi osobní a pěkné, ale to bude zase další příběh. Teď následuje zaslaný dopis na všechny strany:

Dobrý den,
dovoluji si Vás oslovit vzhledem k blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny. Tentokrát poprvé váhám a opravdu nevím, zda jít k volbám a komu dát svůj hlas. A tak jsem se rozhodla oslovit potenciální strany a osobnosti, o nichž jsem ochotná uvažovat a zeptat se jich na jedno téma, které mne osobně nejvíce zajímá a tíží, abych si utvořila obrázek o tom, jakou politiku budou prosazovat.

Téma je z oblasti porodnictví, ale není k němu dle mého názoru třeba lékařské erudice, neboť má přesah právě do oblasti respektu k osobnímu právu jednotlivce na sebeurčení, vztah ke skutečné demokracii a diskusi a uznání odlišnosti.

Zajímá mne tedy Váš postoj k porodům mimo zdravotnická zařízení a právo ženy vybrat si ke svému porodu místo, které považuje za bezpečné. Tedy i domov, či porodní dům. Současná legislativa toto právo ženy nerespektuje, protože neumožňuje doprovod k porodu samostatné porodní asistentky. Tato péče, je-li poskytována, dále není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Ve vyspělé Evropě je Česká republika v této věci výjimkou, protože jen o kousek dál od našich hranic je práce samostatných porodních asistentek obecně uznána a hrazena ze systému veřejného pojištění. Doprovod k porodu zajišťuje porodní asistentka na místo, které si žena sama vybere.

Jen v ČR (a v Maďarsku) je situace taková, že mohou být porodní asistentky za doprovod ženy u porodu doma trestně stíhány. Domnívám se, že taková situace staví ženu do role otrokyně, která nemůže převzít zodpovědnost za své rozhodnutí a neumožňuje jí nést následky svého rozhodnutí, ať jsou jakékoliv. Staví ji tedy do situace dítěte, neschopného se svobodně a se všemi důsledky rozhodnout. Stát rozhoduje za ni a paternalisticky tvrdí, že ví, co je pro ni nejlepší. A to je dle mého názoru ohrožením skutečné demokracie.

Vznáším právě tuto otázku a toto téma právě proto, že má dle mého přesah do obecné roviny. Zda budeme vytvářet stát zodpovědných jednotlivců, kteří jsou schopni se vzájemně respektovat, i když nesouhlasí s postojem s názorem druhého, nebo stát, který vnucuje svou jedinou pravdu všem jednotlivcům bez rozdílu a všechny, kteří si dovolí nesouhlasit, odsoudí jako nezodpovědné a hazardérské jedince.

Chápu, že mou nastolené téma může být pro Vás nepřehledné, neznámé, nebo příliš složité. Pokud tomu tak je, dovoluji si zaslat pár odkazů, kde je možno se dozvědět více:

http://normalniporod.cz/
http://www.pribehyproivanu.eu/
http://llp.cz/pripady/pravo-zeny-na-asistovany-domaci-porod-resi-soud-ve-strasburku/
http://normalniporod.cz/dokumenty/pravo-zeny-na-mista-a-typu-pece-pri-porodu/
http://llp.cz/pripady/lekari-provedli-zakroky-bez-informovaneho-souhlasu-rodicky/

Pokud budete prosazovat právo ženy na svobodnou volbu místa porodu, tedy i mimo zdravotnické zařízení (doma, v porodním domě), pak mne zajímá, jakým způsobem chcete toto právo prosadit.

Pokud toto právo ženám umožnit nechcete, pak mne zajímají důvody a argumenty, které Vás k tomuto rozhodnutí vedou.

Za jakoukoliv odpověď a Váš názor předem děkuji a velmi si vážím Vašeho času.

S díky a pozdravem,
Petra Haken, nerozhodnutá volička