yellow-flowerNedávno jsem se bavila se sousedkou… a ta mi dodala optimismu.

V nejbližších týdnech, možná dokonce dnech, se mi narodí první děťátko. Všechno je připravené na to, že se narodí doma, a bude u toho i jeho tatínek a jedna nebo spíš dvě porodní asistentky. Takový luxus 🙂 protože bydlíme v Německu, tady je to možné a není na tom nic zvláštního.

Moje sousedka Vivian, která mimo jiné vede předporodní kurzy a má tři dcery zhruba v mém věku, mi vyprávěla, že se všechny narodily v porodnici. Překvapilo mě to, protože Vivian je zastánkyní co nejpřirozenějšího příchodu na svět a pravidelně vzdychá po Holandsku, kde se doma rodí třetina dětí, ale vysvětlila mi, že tehdy, na přelomu 70. a 80 let, se i v Německu jinde než v porodnicích nerodilo.

Takže v Německu si ženy a porodní asistentky musely porody doma, porodní domy a hrazení služeb PA zdravotní pojišťovnou prosadit a povedlo se jim to! Věřím tomu, že i v Čechách je to jen otázka času, než si ženy tyhle možnosti prosadí. Určitě to bude souviset se změnou běžných představ o porodu jako procesu, který je v podstatě životu nebezpečný… absurdní, že.

Jsem moc ráda, že se přirozeným porodům v Čechách blýská na časy. Díky Ivaně Königsmarkové, ostatním odvážným porodním asistentkám a mnoha ženám, které na stránkách Příběhů pro Ivanu zanechaly svá důležitá svědectví, která už určitě zapůsobila na mnoho dalších žen – včetně mě.

Hanka Ryndová