biocentral2Jsme dvě maminky na mateřské dovolené a není nám lhostejné, jak děti přichází na svět. Porody pro nás byly tím nejkrásnějším zážitkem v životě, a přály bychom si, aby to tak vnímaly i ostatní ženy. Je to silný prožitek, který zůstane v ženě hluboce zakořeněn a zároveň dělá ženu opravdovou ženou-matkou. Porodem se nerodí pouze dítě, ale i žena. Přejeme si, aby si ženy vážily svého ženství, byly na něj hrdé, aby si dokázaly maximálně užít celé těhotenství, porod a mateřství. Přejeme si, aby každá žena měla právo rodit s kým chce, kde chce a jak chce.  Porodit své miminko přirozeně  bez zbytečných a rutinních zásahů během porodu není nemožné.

Proto jsme do Hradce Králové pozvaly přední českou soukromou porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou, která naše pozvání přijala, a 24. září 2013 jsme tak měly možnost přivítat ji v královéhradeckém Biu Centrál, kde se setkání s Ivanou uskutečnilo. Ivana Königsmarková během víc než 40 let své práce dospěla k tomu, že „jedině spojení uvědomění si přírodní podstaty těhotenství a porodu a nejmodernějších poznatků medicíny ženám může opravdu prospět“. Setkání s Ivanou a diskuze o tom, jak porodit přirozeně, dopadlo nad naše očekávání. Lidé všech věkových kategorií, Hradečáci i mimohradečtí, muži, ženy, těhotné, maminky s dětmi i porodní asistentky v důchodu, se zde sešli v hojném počtu. 

biocentral1V úvodu diskuze jsme se všechny tři, včetně Ivany, publiku představily. Všechny tři jsme maminkami a až osobní zkušenost s mateřstvím a s prožitím porodu nás dovedla k tomu, co vlastně děláme a chceme dělat. S Ivanou se hovořilo o přípravě na porod, o porodu bez zbytečných rutinních a medicínských zákroků, o přítomnosti otce u porodu, o důležitosti péče porodní asistentky o ženu v průběhu těhotenství, v době porodu i po něm, o právech rodičky a o přístupu k porodu všeobecně. Stěžejním tématem však byla psychika ženy, nejen v době těhotenství, ale i v průběhu porodu. Psychika je jednotícím prvkem celého procesu. Žena by měla být v psychické pohodě už v době úvah o případném početí. To vše by mělo vyvrcholit v době porodu. Psychika může porod velmi ovlivnit. Sama zastávám názor, že nejdůležitější není prostředí, ve kterém dítě přivádíme na svět, ale atmosféra, do které se dítě narodí. A tu utvářejí lidé, kteří jsou v danou chvíli kolem vás.

Téměř dvouhodinové setkání s Ivanou mělo veliký úspěch. Lidé mohli klást své dotazy a vyjadřovat své názory již v průběhu diskuze ke konkrétnímu tématu. V závěru večera se tak všichni z příchozích a účastníků diskuze sešli u připraveného rautu, kde měl každý možnost s námi a s Ivanou dále diskutovat o problematice, která ho zajímá. K dispozici byla také doporučená literatura na dané téma, kterou si mohli lidé v klidu prolistovat.

Setkání s Ivanou Königsmarkovou bylo naší první větší akcí pro všechny, kteří se zajímají o podstatu porodu a touží po jeho prožití bez traumatu.  Chtěly bychom své prožitky a zkušenosti předávat dál, dalším maminkám a ženám, aby odhodily zábrany, oprostily se od všech obav a dokázaly se vcítit naplno do stavu, který prožívají. Těšíme se na další setkání třeba i s vámi, která plánujeme v průběhu následujícího roku v Hradci Králové.

Lucie a Míša