TulipányKdyž jsem se připravovala na svůj porod a hledala zkušenosti ostatních, jen tři ženy v mém okolí porodily doma: moje babička a dvě kamarádky. Jednou z nich je Gwen z Rakouska, kterou jsem potkala během studijního pobytu ve Francii. Vyprávěním svého příběhu mi tehdy dodala odvahu, a tak jsem ji poprosila, jestli by se o něj chtěla podělit s vámi a vyjádřit tím podporu Ivaně a všem dalším, kteří bojují za možnost svobodné volby. Souhlasila a tady je její příběh.

Marie Fareh

Mé těhotenství probíhalo bez problémů a opravdu jsem si ho užívala. A porod taky. Byl rychlý a bez komplikací, i když trochu neobvyklý. Ten den jsme byli na tradičním rodinném výletě, který pořádáme každý rok na podzim. Tentokrát, protože se blížil termín porodu, jsme se rozhodli nevzdalovat moc daleko od domu, byli jsme asi hodinu autem od Vídně… Přesto jsem si nemyslela, že by se něco začalo dít už ten den. Navíc moje porodní bába byla na několik dní ve Švýcarsku a měla se vracet v sobotu večer. Zapomněla jsem si taky vzít s sebou číslo na její kolegyni, která ji měla případně zastoupit.

V sobotu ráno začaly kontrakce, ale byly docela slabé, takže prvních několik hodin jsem netušila, že ohlašují brzký porod. S manželem jsme ale zůstali v hotelu a kolem poledne se přece jen pro jistotu vydali zpátky do Vídně. Domů jsme dorazili právě včas. Asi půl hodiny po příjezdu byl náš chlapeček na světě! Porodní bába dávala manželovi instrukce po telefonu a dorazila až hodinu a půl po narození.

Nicméně jsme porod doma plánovali, i když ideálně za přítomnosti naší porodní báby, která asistovala u mého narození i všech mých sourozenců a bratranců. Snad to stihne u dalšího dítěte! Takže můj porod byl docela dobrodružný, ale všechno se seběhlo rychle a snadno, představovala jsem si to mnohem náročnější!

Taky musím říct, že jsem neměla vůbec strach. Neměla jsem během těhotenství žádné problémy a můj doktor mi předpovídal snadný a nekomplikovaný porod. Moje matka taky porodila všechny čtyři děti doma, takže mi připadalo normální, že to zvládnu stejně jako ona.

Ze své vlastní zkušenosti můžu porod doma z celého srdce doporučit, i když je samozřejmě úžasné, že máme v našich zemích dostupné kvalitní nemocnice, a vždycky je třeba být na všecko připraven. Přeju Ti krásný porod a doufám, že to bude pro tebe stejně úžasný zážitek, jako byl pro mě.

Gwen