Magnólie(jedná se o úryvky skutečné korespondence z roku 2013, jména autorek byla změněna)

Alena

Ahoj Maruško,
moc děkuju za mail, potěšilas mě a děkuju za fotečky,  jste nádherná rodinka.
To ale uteklo, už máš šestinedělí za sebou 🙂
Jak je možné, že jsi rodila bezbolestně???? Můžu tomu věřit? Já budu rodit každým dnem. Prosím, mysli na mě……… Děti mi rostou, jsou zdravé, zato já jsem nemocná. Budu mít tři kluky……
Prozatím ahojky, dobrou noc 🙂

Marta

Milá Marti,
moc gratuluji k očekávání třetího kluka. To je krása. My do porodu nevěděli, co čekáme. Máme kluka a jsme moc rádi. Celý den bych strávila tím, že koukám na malého, jak je krásný.
Tak ty máš rodit v těchto dnech? To na Tebe budu moc myslet. Hlavně, abys byla zdravá a plná sil na porod.
Marti, bezbolestný porod, to je věc strašně jednoduchá a zároveň i složitá…
Porod je proces, který má svá pravidla a potřebuje určité podmínky, aby probíhal dobře. Jenže dnešní doba je taková, že všichni automaticky jezdí do porodnic a odevzdávají se do rukou lékařům, aniž by je napadlo, že porodit v rohu „chlíva“ v přítmí a bez doktora může být nejen lepší, ale i bezpečnější. Proč? Vážím si sice péče lékařů a je super, jak dokáží ženě i dítěti pomoci, ale problém je, že v porodnicích bývá zaveden systém, který narušuje přirozený proces porodu a tím vzniká stres, bolest… Když žena může rodit tak, jak jí tělo ukazuje, nestydí se, nebojí, nemusí být v určené pozici, tak může rodit nejen bez mnohých komplikací, ale téměř nebo i naprosto bez bolesti. (Stres porod zastaví, pak se používá chemie, další chemie, skákání na břicho…stříhání, šití…)

Pokud ta žena ale musí vyplňovat papíry na příjmu, ležet na zádech a na monitorech, tlačit podle povelů lékařů apod., tak to pak nejde lehce. Např. poloha v polosedě či vleže je jednou z nejnevýhodnějších poloh na porod. Nejen, že se zvyšuje riziko tísně plodu, ale porodní cesty jsou o dost zúženy, tak vzniká bolest, poranění, miminko jde špatně ven… ale tato poloha se prostě používá, aby měli lékaři přehled.  Je to rutina porodnic. Nevím, kde se chystáš rodit ty, ale je šance si o hodně věcí říct  a prosadit si je. Taky bývá pomocí přijet do porodnice co nejpozději, aby ses vyhnula dlouhému čekání tam a i těm bolestem a případnému „pomáhání“ chemie apod.

Já měla porod ideální i proto, že ve státě (UK), kde žiji, je podpora domácích porodů. Měla jsem veškerý servis, jistotu, že jsem v péči odborníků na přirozené porody. Ale i tak: ne každá žena, která rodila přirozeně, ti řekne, že se jí podařil porod bez bolesti. Je to o tom, aby se té ženě podařilo vypnout mozek a dostat se do změněného stavu vědomí, kterého lze dosáhnout tehdy, když není třeba nic řešit (což je pro dnešní civilizovanou ženu problém). Mně se to zázrakem podařilo už u prvního porodu: Nikdo a nic mě nerušilo, a tak jsem mohla prožít porod tak, jak má vypadat. Sice to vyžadovalo úsilí a energii, ne však bolest.
Viděla jsem desítky porodů na internetu a jeden na živo v porodnici: Většinou se na porod spěchá, ženy nemají intimitu, soukromí, správnou porodní pozici….
Já se při porodu hýbala i zpívala, jak jsem potřebovala. Některé ženy hučí, křičí – je to opravdu účinná metoda, jak porodu pomoci. Říká se, že děložní hrdlo souvisí s hrdlem v krku – při zpěvu se lépe otevře. V porodnici se ženy ale často studem omezují a snaží se být potichu. Já zpívala jak blázen. Tělo mi to samo ukázalo. Stejně tak ty různé pohyby, které jsem dělala spontánně, zajistily, aby kontrakce nebolely. Pak jsem se taky těsně před porodem najedla čokolády a pořádně se napila – dodalo mi to hodně síly a konec porodu byl opravdu příjemný. Nejnáročnější byly hodiny kontrakcí, kdy jsem se musela pořád aktivně hýbat a nevěděla, kolik hodin to ještě bude a zda budu mít dost sil až do konce.
Nejsem „propagátorkou domácích porodů“, ale ráda bych každou ženu podpořila v tom, aby se nebála rodit co nejpřirozeněji a aby se nebála udělat si porodní plán a mít nějaké požadavky na porodnici.
Všechno je jen o maličkostech – ale o naprosto klíčových. Neumím si představit, že bych během porodu musela zaujímat pozice, které mi nebyly přirozené a vydržet v nich. To by  to pak asi hodně bolelo.
Vím, že skvělá porodnice je Vrchlabí – tam maximálně podporují přirozenost. Jabloneckou porodnici si ale také dost chválí. Tam se asi chystáš, viď? Tak moc držím palce a pokud budeš stále nemocná, tak věřím, že v nemocnici Ti maximálně pomůžou, abys to zvládla i s touhle komplikací.

Moc moc na Vás budu myslet.
Marie

Ahoj Maruško,
děkuju za vysvětlení a velmi zajímavé čtení o porodu………… Můžu přiznat, že máš hodně pravdu.
Pokaždé na mě v porodnici s čímkoliv tlačili, dělali mi povinný klystýr a ještě mi PA vynadala, že jsem byla brzy hotová, že to měla být hodinová příprava….!
Přišli za mnou jednou za čas se na mě mrknout, šáhli do mě, připojili mě na kardio a zase odešli… PA mě nechala hodiny trpět na přístroji vleže na zádech a s vysvětlením, že tam nejsem sama, když jsem jí vynadala…….
Když jsem cítila, že chci už tlačit, nikdo tam nebyl a já málem porodila na zemi ve sprše. Manžela jsem musela přinutit, aby se nebál a šel jim to rychle říct……..
Rodily v tom okamžiku totiž ještě dvě další rodičky…….. Rodila jsem v Jablonci, takže já osobně jsem spokojená nebyla a budu tam rodit znova, protože jinde je to moc daleko 🙁 Děkuju, že na mě budeš myslet………………………. 🙂 Zkusím to zpívání a tajně čokoládu, i když se jíst při porodu nesmí, vidíš, jak píšeš, nic nesmím podle své vůle………..
A je pravda, že na konci na rodičku skáčou, dávají pokyny, kdy tlačit, honem, honem a stejně vždy provedou nástřih, který po porodu nesmírně bolí, když se hojí 🙁
Jsem ráda, že jsi mi to objasnila a určitě na tebe budu při porodu myslet………….. Těch kontrakcí se bojím nejvíc 🙁
A jak se cítíš jako maminka?Asi hloupá otázka 🙂 Věřím, že nádherně, je to na tobě vidět 😀
Jo, jinak já mám taky rýmu a kašel, snad se uzdravím co nejdřív…………….!
Moc děkuju za tvou podporu, jsi moc hodná…………  😀

Ahojky, pohlaď za mě miminko ♥
Marta

To mě moc mrzí, že sis zažila takové negativní zážitky při porodu. Doufala jsem, že Jablonec n.N. bude lepší, než jak píšeš. Snad neznám ženu, která by si stěžovala, i když je taky možné, že si myslí, že to, co tam protrpěly, muselo být. Právě že těch několik kamarádek, co tam rodilo, mi říkalo, jak jsou vděčné, že jim lékaři pomohli, že je zachránili… ale kdoví, jak to bylo.
My máme představu, jak u sebe musíme mít hromadu odborníků, aby nás zachránili, ale opak bývá pravdou.
Co se týče klystýru a mnoha dalších zásahů: NIC není povinné. Tlačení na břicho je dokonce zakázané (ale používá se běžně..). Mohla jsem toho být svědkem v krajské porodnici v HK, kde bych čekala trochu víc osvícenosti! Asi záleží, na koho natrefíš, ale pokud bude personál aspoň trochu vstřícný, měli by vyhovět Tvému přání. Pokud Ti nevyhoví, porušují lidská práva. I proto – možná sis všimla, se v poslední době řešilo tolik porodních kauz v médiích.
Ženy rodí doma, protože nechtějí zásahy v nemocnici nebo si musí v nemocnicích prosazovat svá přání. Je to hodně nepříjemné – v těhu a při porodu si něco vybojovávat, ale bohužel se to tak mnohdy děje. Situace se ale hodně lepší, protože se ozývá čím dál tím víc žen.
Např. vznikla iniciativa Příběhy pro Ivanu, což jsou webovky, na kterých je každý večer vyvěšen jeden porodní příběh na podporu (nejen) Ivany Königsmarkové, která byla nespravedlivě odsouzena za asistenci u domácího porodu, který nedopadl dobře a miminko po několika měsících zemřelo.
Co se týče jablonecké porodnice, tak věřím, že i když jsi měla špatnou zkušenost, že je pořád šance, že tam zažiješ mnohem krásnější porod, než ve většině dalších porodnic.
Hlavně si udělej maximální pohodu.
Při třetím porodu máš velikou šanci, že porodíš krásně a personál nemocnice by Tě tak taky měl brát – jako zkušenou rodičku.

Marie

Máš pravdu, záleží hodně na lidech, na které tam narazím. Určitě je jablonecká porodnice fajn, ale já měla PA, která se asi špatně vyspala……. Paní doktorka byla moc milá 🙂 Víš, já měla oba porody vyvolané, takže nevím, jaké to je, když přijdou kontrakce atd….
Kéž by to tak bylo, jak píšeš, aby mě brali jako zkušenou rodičku a chovali se tak ke mně…… Teda, to jsi měla báječný porod. Vidíš, to tlačení je opravdu obrovská bolest a ty píšeš, že jsi bolest necítila, jen jako potřebu na wc, to jsi měla fajn….. Už nic nestíhám si v porodnici domlouvat, čekám porod každým dnem a jsem ráda, že se udržím na nohou a postarám se o ty dva rošťáky, kor když jsem nemocná….. Moc děkuju, že na mě myslíš.

Marta, která se nakonec rozhodla rodit v Liberci, píše po porodu třetího syna:

Vím, že máš teď hodně svých starostí, tak jsem Ti nechtěla přidělávat starosti s mým porodem a psát ti, že rodím…………..
Jinak co se týče porodu…………. Opravdu hodně jsem na tebe myslela, hodně, snad při každé kontrakci, ale popravdě bolesti byly tak kruté, že jsem myslela, že umřu……… Porod bez bolesti není a jestli ho někdo má bez bolesti, tak mu jenom tiše závidím a samozřejmě moc přeju
…………………………………….
A jak se daří Tvému miminku? Posílám fotečky toho mého.

Co se ale týče liberecké porodnice, ta byla úplně jiná a byla jsem moc spokojená 😀 Chodili za mnou častěji, byli milí, utěšovali mě při bolesti, měla jsem dlouhý a hodně těžký porod, malý byl přilepený ke stěně a nemohl sestoupit dolů, ač už jsem byla otevřená na všechny prsty jak se říká….. Vše je o lidech, asi jak se kdo vyspí, jenže to rodička jaksi těžko odhadne, jakou zrovna v její den bude mít personál náladu!

Marta

Marta je právě v očekávání čtvrtého miminka a já si moc přeju, aby její další maily o prožívání těhotenství, porodu a šestinedělí už mohly být mnohem veselejší – i díky této iniciativě.
Snad jí příběhy dodaly odvahu i potřebné informace k tomu, aby si probojovala péči, po jaké touží a její čtvrté děťatko se narodilo bez násilí a zbytečných zásahů.