Národní třída PrahaČeská televize pro nás k 25.výročí Sametové revoluce připravila naprosto neuvěřitelný díl televizního seriálu ze života soudce, přičemž moc soudní je jedním z pilířů fungující demokracie. Ale je tomu opravdu tak?

V dnešním díle seriálu Život a doba soudce A. K na ČT1 byl souzen případ porodu doma: „Žalobkyně porodila doma. Tvrdí, že překotně. Protože nevěděla, jak přestřihnout pupeční šňůru novorozeného dítěte, přivolala žalovaného – lékaře záchranné služby. Ten nařídil převoz dítěte do nemocnice. S tím žalobkyně zásadně nesouhlasila, a když na něm lékař trval a s pomocí policie ho prosadil, zažalovala ho pro porušení práva na ochranu žalobkyně a jejího dítěte. Jde o omezení osobních práv matky, která porodila doma? Má být odškodněna. Nebo je to úplně jinak?“ Tolik anotace, kterou si celou můžete přečíst na stránkách pořadu.

Seriál je nový, nikoliv z dob normalizace, jak by se po shlédnutí mohlo zdát. Inspirovaný reálným případem z nedávné doby. Bohužel totalitní myšlení je společností hluboce prorostlé, jak je zjevné nejen z průbehu reálného případu, tak z televizního zpracování.

TrikoloraVe skutečnosti se ztvárnění případu točilo kolem toho, zda matka rodila doma překotně, či úmyslně (jak toto asi ovlivňuje osobní práva a svobodu matky a jejího dítěte?) a případ jednoznačně směroval k vykreslení lékaře, jako člověka sice téměř bez zkušeností, ale jednajícího odpovědně a čestně, když donutil matku s dítětem do porodnice odjet. K tomu, zda na to měl ze zákona vůbec právo, se v průběhu případu vůbec nedošlo. Rozsudku předcházela úvaha soudce, která strana má větší nárok na svobodu. Podle soudce i to, že se matka rozhodne rodit doma, je svoboda, která však ovlivní i její dítě, které k tomu nemůže nic říct a nemůže se rozhodnutí svých rodičů bránit. Naštěstí, uzavírá, většina dětí taková rozhodnutí svých rodičů přežije. Teď už je asi jasné, k jakému rozsudku soudce směřoval. Zcela zřejmá je snaha o kriminalizaci porodů doma, vykreslování domarodících jako bláznů, snaha o přebírání zodpovědnosti. Je zcela ignorován fakt, že pokud by žena měla k dispozici normální péči porodní asistentky, nevolala by záchrannou službu. Že lékař měl nulové právní povědomí, protože stačilo, aby si nechal podepsat negativní reverz, čímž by ovšem musel přijmout fakt, že tato možnost vůbec existuje.

Seriál jen podporuje snahu o upevňování postavení lékaře na piedestálu pravdy a moudrosti, jediné správné. Nad právo.

A zbývá se jen ptát: kolik dětí denně nepřežije rozhodnutí svých rodičů rodit v porodnici? Kolik jich je zmrzačeno následkem takových rozhodnutí? Dnes naše země slaví 25 let svobody. Přejeme si, aby také české ženy došly svobody vybrat si místo, kde přivedou na svět své děti.

Přejeme rodině z případu, který se scénaristé seriálu inspirovali, mnoho sil a hlavně spravedlnost, protože v demokratické zemi by si normálně vybrali péči porodní asistentky k porodu doma.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10520085222-zivot-a-doba-soudce-a-k/213512120300012-misto-narozeni/video/

Připojujeme odkaz na čerstvě dokončenou knihu Porodní trauma v Americe – skrytá epidemie. Autorka Jeanice Barcelo popisuje temnou stránku moderní medicíny, rituální zneužívání matek a dětí při nemocničním porodu. Vychází ze své vlastní zkušenosti. Bohužel zatím jen anglicky.
http://birthofanewearth.com/?p=3790

Sdílejte svůj odpor k mediální manipulaci, prosím, veřejně, děkujeme.

ŠJ a Zdenka Slezáková