Násilí při poroduNeznám dvě ženy, které by rodily stejně. Každá žena, každé dítě, každý porod, jsou jiné. Každá žena potřebuje při porodu svůj čas, trpělivost, zdravou péči. Ani jednoho se jí ovšem v našich nemocnicích nedostává. Čeho se jí tam ale dostává hojně, jsou různé zásahy, nedostatek empatie, větší či menší míra násilí, mrzačení na těle i duši. Zdravotníci se tváří, že nic z toho není pravda, přeci poskytují tu nejlepší péči na světové úrovni, chlubí se nejmenší perinatologickou úmrtností, dostupností císařského řezu do dvou minut, prostě samá nej. Co ale individuální potřeby žen a dětí, jejich přání a podpora? Na to není v instituci zvané porodnice, právě kvůli častým zásahům, čas. Kdo a podle čeho nastavuje v nemocnici péči o rodící ženy? Kdo nastavuje péči o novorozené dítě a kdo určuje, že dítě potřebuje od matky oddělit v údajném zájmu obou?

Představuji vám projekt PorodPoCesku.cz, který nabourává ticho a ignoraci k porodnímu násilí a traumatu. Přináší jednoduchý způsob, jak můžete dát o svých pocitech vědět.
Příběhy žen, vyjádřené v projektu Porod po Česku ukazují, že si ženy přejí úplně jinou péči, přejí si být respektovány a podporovány ve svých individuálních přáních a potřebách. Zatím se tak neděje. A protože málokterý zdravotník se se ženou setká i po nějaké době od porodu, nemá tak účinnou zpětnou vazbu. Dejme zpětné vazby zdravotníkům, napišme jim, jak jsme se v jejich péči cítily, jaké jsme měly potřeby a jakou péči jsme dostaly. Vyjádřeme to negativní, co jsme u svého porodu zažily, napišme, co jsme si přály zažít, vymezme se proti škodlivým a traumatickým procesům, které jsme prožily.

Násilí při poroduJako matky a ženy nemáme mnoho času starat se o svá traumata a jejich léčbu. V první řadě se staráme o své děti, pečujeme o jejich potřeby, milujeme je. Mnohdy ale může neléčené trauma komplikovat naše láskyplné pevné vazby, naši trpělivost a empatii v rodině. Dopřejme si tímto vymezením léčbu, která nám přinese úlevu, odpusťme si, posilněme se touto zkušeností a dopřejme si růstem otevření našich myslí a jasnému rozpoznávání dalších možných setkání se škodlivou péčí, ať již při početí, těhotenství, porodu, při péči o své děti, nebo ve zdravotnictví obecně, v školství, v systému, který nerespektuje naši svobodu.

Najděme chvilku pro svou léčbu a napišme, jestli jsme při porodu zažily péči empatickou, podporující, nerozdělující matku a dítě od sebe, nebo jestli zavládla nemocniční rutina. Napišme, jakou péči bychom si přály a jaké jsou při porodu naše potřeby. Napišme, že požadujeme respekt, zdravou podporu, empatii, dostupnost své porodní asistentky a její zdravé péče v těhotenství, při porodu a v šestinedělí.

Napišme, protože věřím, že máme šanci na uzdravení, na uzdravení nás, našich dcer, matek i babiček. Věřím, že na uzdravení má naději celá naše společnost.

Za o.s. Jde to i jinak
Jolana Novotná
http://www.porodpocesku.cz
https://www.facebook.com/porodpocesku/info?tab=page_info
https://www.facebook.com/pages/Roses-Revolution-Czech-Republic/127782267391976
http://www.ijinak.cz

Násilí při poroduPorodnické násilí se vyskytuje v kruzích porodních asistentek, porodníků a gynekologů a je projevem lhostejnosti vůči autoritě a autonomii žen v oblasti jejich sexuality, těl, dětí a porodů. Je to lhostejnost vůči základnímu pochopení spontánností, dob, pozicí a rytmů porodu v případě, že se nejedná o patologii, nebo potřebu intervencí. Je to zároveň lhostejnost vůči emocionálním potřebám matky a dítěte a může se vyskytovat v jemně nevhodném způsobu komunikace či v otevřenějších gestech. Jesusa Ricoy Olariaga (vzdělává své děti doma, je dula, připravuje ženy k porodu, věnuje se ženám s poporodním traumatem, je aktivní za mateřská práva)