RůžeChodila jsem k Ivaně do předporodního kursu, když jsem čekala první dítě před čtyřmi roky. Vybrala jsem tento kurs kvůli ní, protože jsem slyšela, jak je skvělá jako porodní asistentka. Moc se mi ten kurs líbil. Ivana nám dala moc užitečných informací o porodu a porodnicích v Česku. Varovala nás před nepříjemným jednáním personálu vůči rodičce a miminku a někdy zbytečným zásahům lékařů. Zároveň jsem si přečetla knihu“ Nová doba porodní“ Vlastimila Marka, kde jsou svědectví maminek, které prožily traumatické porody v porodnicích v Česku. Osobně jsem potkala i ženy, které mají z jejích porodů a pobytů v porodnici špatné vzpomínky. Některé dokonce nemohly kojit kvůli psychickému stresu.
Na poslední hodině kursu, nám Ivana sahala na bříško, aby nám ukázala, kde jsou různé části miminka, moc mě zaujalo, když poznala bez ultrazvuku, v jakém týdnu těhotenství jsem byla.
Když kurs skončil, byla jsem rozhodnutá: moc mi zaleželo na tom, abych u sebe měla porodní asistentku, která by měla podobnou představu o porodu jako Ivana, tzn. přirozený porod v intimním prostředí bez zasahování lékařů, pokud nejsou komplikace. Měla jsem štěstí. Oba moje porody proběhly úplně jak jsem si je přála díky porodní asistence
Moc si vážím práce porodních asistentek a rozumím tomu, proč některé ženy chtějí rodit doma a mít u sebe porodní asistentku. Porod je velmi důležitá událost a žena a miminko potřebují ty nejlepší podmínky, tzn. soukromí, cítit se psychicky v bezpečí a být obklopena partnerem a porodní asistentkou.

Cécile Štěpánek