MiminkoPoprvé jsme se s Ivanou setkali na předporodním kurzu, který pro nastávající rodiče vedla v mateřském centru Áčko. Je to už čtyři roky.
Tento sedmidílný kurz byl určen všem rodičům nezávisle na jejich porodních plánech. Přišel nám vhod, protože nabízel příležitost dozvědět se o nadcházející události maximum informací od člověka s dlouhou praxí. Bylo to v době, kdy už jsme se z důvodu limitovaných kapacit pražských porodnic zaregistrovali v nemocnici U Apolináře.
Přístup a hlavně zkušenosti Ivany nás nadchly natolik, že jsme se chtěli dozvědět ještě víc a pořídili další literaturu. Z těchto zdrojů jsem vnitřně došla k přesvědčení, že pro naše přicházející miminko bude nejlepším místem pro příchod na tento svět náš domov – prostředí, ve kterém se cítím nejlépe.
Shodou okolností právě v této době se ukázalo, že plod má špatnou polohu. I přes tuto skutečnost jsme Ivanu obeznámili s naším plánem. Její reakce byla citlivá, ale rezolutní. Porod dnem pánevním není možné, z jejího hlediska, realizovat v domácím prostředí. Takže jsme měli dvě možnosti – buď se plod otočí a budeme rodit v domácím prostředí s Ivanou, anebo poloha plodu zůstane jak je a my budeme nuceni rodit v porodnici U Apolináře.
Věci se však měly jinak. V 36. týdnu těhotenství jsem šla na preventivní vyšetření do porodnice. Na této rutinní schůzce mi bylo důrazně vysvětleno, že porod dnem pánevním nepřichází v úvahu a že není na co čekat! Dost necitlivě mi řekli, že se bude rodit císařským řezem, a proto je nutné co nejdříve absolvovat všechna předoperační vyšetření. To už bylo opravdu příliš! Ještě v ordinaci jsem věděla, že takhle rozhodně ne a U Apolináře jsem naposledy. A tak se také stalo. Upozorňuji, že vím, že existují případy rodiček, které mají patologické nálezy a nemocnice jim musí poskytnout pomoc, ale já jsem se tak rozhodně necítila.
Tuto zkušenost jsme následně konzultovali s Ivanou, která mě uklidnila, a nabídla mi další možnost.  Díky své celkové orientaci v porodnictví věděla, že můžeme fyziologicky porodit v  Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově. Jela jsem se tam podívat a rozhodla se, že v této porodnici mi to vyhovuje.
Nakonec to tak dopadlo – skutečně jsme rodili v Benešově. Bohužel nebylo úplně možné dodržet náš porodní plán, ale na císařský řez nedošlo…

Monika a Pavel