HaničkaMoje porodní příběhy nemají přímou spojitost s paní Königsmarkovou, ale když o tom tak přemýšlím, zase úplně bez vlivu na mě také nebyla.

Důvody pro domácí porod můžou být různé. V mém případě sehrála roli náhoda, ale i stav současného porodního provozu v nemocnicích. Při porovnávání kladů a záporů porodu doma u mě převážily výhody domácího prostředí, manžel s tím také souhlasil. Než jsem k tomuto rozhodnutí dospěla, měla jsem představu, že by se mnou šla k porodu do porodnice nějaká dula, a tak jsem oslovila porodní asistentku Marii Vnoučkovou. Na tu mě upozornil kolega Erik, který už patří k nim do rodiny. Posléze jsem zjistila, že je tu rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou, a nakonec jsem s paní Vnoučkovou porodila všechny tři děti, a to v rozestupu zhruba dvou let. Za to jí patří nezměrný dík!

Co mě přivedlo k tomu, abych rodila doma? Vedle výrazného vlivu předporodní přípravy právě paní Vnoučkové si dodnes pamatuji i takovou zdánlivou drobnost, kde se objevuje i paní Königsmarková, byť jen z doslechu. Při prvním těhotenství jsem byla na cvičení na míčích v A-centru v Karlíně a tam mluvila jedna žena o tom, že se rozhodla rodit doma, protože má fobii z bílých plášťů, a že je domluvená s Ivanou Königsmarkovou. Říkala jsem si, zda jsem já dost otrlá na to, abych si v porodnici uhájila svou představu porodu a zda toto prostředí s množstvím lidí kolem nebude spíše ztěžujícím faktorem. Všechny tyto okolnosti posilovaly mé rozhodnutí pro porod doma.

Ani další kontakt s paní Königsmarkovou nebyl přímý, ale v případě knihy rozhovorů byl zprostředkovaný velmi dobře. V knize Hovory s porodní bábou jsem se dověděla něco praktických rad (například o ultrazvuku či nenutnosti užívat vápník v těhotenství), v neposlední řadě tato kniha vypovídá i o cestě k přirozeným porodům Ivany Königsmarkové.

Práce a toho, co na poli českého porodnictví dokázala paní Königsmarková, si hluboce vážím. Chtěla bych, aby se stav českého soudnictví zlepšil a nemuseli jsme čelit takovým nespravedlivým rozhodnutím, k nimž došlo právě v případu Ivany Königsmarkové.

Martina, Honza a děti Vítek, Hanička a Apolenka Jarošovi