Mirko1Okolo roku 2010 sme si s manželkou prežili vážnu krízu po všetkých stránkach, vytrval jedine náš vzťah, všetko ostatné šlo dolu vodou. Ťažké udalosti, pri ktorých sa strácal zmysel života, sa napokon ukázali ako ten najlepší učiteľ života. Uvedomil som si význam a hĺbku samotného bytia, že môžeme byť šťastní bez ohľadu na to, kde sme, v akej situácii sa nachádzame alebo aké udalosti sa dejú. Prehĺbil sa môj duchovný rozmer života a ten vnímam v oveľa širších súvislostiach ako kedysi.

V tom čase sa nám narodil 1. syn Miško. Vtedy sme sa ako nevedomí slepo zverili do rúk personálu v pôrodnici, no neskôr sme si začali uvedomovať niektoré súvislosti, napr. že sa miliardy detí narodilo doma bez cudzej pomoci a ľudstvo prežilo tisícročia. A zrazu dnes, v „modernej dobe“ nedokáže žena porodiť bez cudzích zásahov? Marketing pôrodníctva dokázal „moderných“ ľudí za pár desaťročí presvedčiť, že sú závislí od ich farma biznisu a nie sú schopní prijať zodpovednosť za seba a za svoje zdravie. Nie je to divné?

Ďakujeme Ivane Königsmarkovej, že ide v čele zanietených aktivistiek, ktoré sa snažia zmeniť tento zvrátený svet farmaceutického biznisu a pomôcť uvedomelým ženám vrátiť sa k ich dokonalej prirodzenosti, pretože pôrod je posvätná udalosť, na ktorú je žena stvorená. Nie je to choroba, na ktorej môže pôrodnícky biznis zarábať a ničiť tak duchovnú bytosť matky i bábätka.

Prenatálne obdobie, prvé tri roky života, ale v značnej miere aj samotný pôrod významne ovplyvňujú, či z bábätka vyrastie sebavedomý človek, ktorý dôveruje ľuďom a vie s nimi budovať vzťahy, či bude dobrým rodičom a manželom/kou, či bude mať fóbie alebo psychické problémy a pod. Je to vplyv na celý život a samotný pôrod je posvätná udalosť, ktorá má obrovský emocionálny a duchovný rozmer, budovanie dôvery a vzťahu medzi matkou a bábätkom. Teda nie je to len fyzické oddelenie bábätka od matky, čo si žiaľ mnohí pôrodníci myslia.

A tento dokonalý proces sa dá dosiahnuť jedine pri prirodzenom pôrode, v ktorom si žena verí a na to potrebuje podporu a empatiu pôrodnej asistentky a blízkej osoby. Potrebuje na to pokoj a kľud, počúvať vlastné telo, vcítiť sa do seba samej a do bábätka. Chaos a „bežiaci výrobný pás“ v továrni zvanej pôrodnica, množstvo cudzích ľudí, ktorí stále matky presviedčajú, že nie sú schopné rodiť prirodzene a určite potrebujú oxytocín, epidurál a iné oblbovacie látky a deštruktívne medicínske zásahy, nie je zrovna prostredie, kde by žena mohla rodiť prirodzene a dôstojne.

Preto sme pri príprave na 2. pôrod študovali o prirodzených pôrodoch, pôrodných asistentkách, dulách, video dokumenty, semináre, články, knihy, štatistiky, vedecké výskumy a odporúčaniam svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Žiaľ na Slovensku sa väčšina odporúčaných úkonov WHO nepraktizuje a naopak, väčšina úkonov, ktoré boli dokázané ako deštruktívne, praktizuje. Keď budete tieto vedecky dokázané odporúčania WHO konzultovať s pôrodným personálom, tak okamžite zistíte, že nemajú ani tušenia, čo znamená prirodzený pôrod. Vykonávajú samé umelé zásahy, ktorými ničia pôrody (hlavne po duchovnej a emočnej stránke) a to len preto, lebo ich farmaceutický priemysel od ich štúdia medicíny presvedčil, že len toto je tá správna vec.

Štatistiky a vedecké výskumy po celom svete sa jednoznačne zhodujú v tom, že pôrod doma pre zdravú ženu so zdravým tehotenstvom za účasti pôrodnej asistentky je približne 10x bezpečnejší ako pôrod v pôrodnici. Najvyspelejšie krajiny ako Nórsko, Dánsko, Austrália, Nový Zéland, Švédsko, Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, Holandsko, USA rastú počtom prirodzených pôrodov (či už doma alebo v pôrodných domoch) a klesajú v úmrtnosti a pôrodných komplikáciách. V Holandsku rodí doma až 30% žien a pozitívne to ovplyvnilo zdravie žien i novorodencov.

Prajem všetkým ženám, aby zvyšovali vedomie o svojej prirodzenosti. Aby si uvedomili, že gynekológ je patológ. On študuje a rieši problémy, nie zdravie a prirodzenosť. Ďakujme im za pomoc pri zdravotných problémoch, ale zdravie a teda i prirodzený pôrod nechajte vo svojich rukách za pomoci odborníkov – pôrodných asistentiek na čele s Ivanou. My sme sa s ňou nikdy nestretli, len sme sa dopočuli o celej kauze a vyjadrujeme maximálnu podporu Ivane za to, že výdatne pomáha presadzovať prirodzené pôrody – mení svet k lepšiemu!

S láskou a úctou k dokonalosti prirodzených pôrodov
Michal, Erika, Miško a Mirko