květinaPoprvé jsem se setkala a I.K. během svého prvního těhotenství na předporodním kurzu v áčku ještě snad na Smíchově. Nakonec se její rady z jednoho setkání staly jedněmi z mála užitečných, které se mi v průběhu porodu i dalšího těhotenství dostaly.
Když jsem otěhotněla potřetí, porodnice ve Vrchlabí, kde se narodili moji první dva kluci, v té době už přirozené porody nepodporovala a tak jsem začala přemýšlet o porodu doma. Ivana byla pro mne první volbou a první setkání po sedmi letech mne opět potěšilo.
Myslela jsem na to, že mi odpadne stres s přejížděním do porodnice, těšila jsem se, že odpadnou nekonečné dni na poporodním.
Již předporodní setkání byla pro mne překvapením. Srovnání péče lékařky, která s pomocí přístrojů vždy něco měří a zkoumá a nikdy není úplně spokojená, s Ivanou, která vás bere jako partnera, bedlivě poslouchá co říkáte a s pomocí krejčovského metru a rukou vás vyšetří bezbolestně a přesto přesvědčivě, bylo případné. Ivana byla se mnou a mým miminkem vždy spokojená, uměla mne povzbudit a uklidnit, z jejích slov jsem vždy čerpala sílu.
Ivana mně vždy poradila, uměla mne uklidnit a dokonce mne i zase naučila rodit, což mne v porodnici bohužel odnaučili, přes všechnu dobrou vůli.
Rodila jsem s tím, že budu ,,míň křičet a víc tlačit‘‘, jak říkala porodní asistentka ve Vrchlabí a že nebudu rodit do vany, abych udělala Ivaně radost. Byla jsem dost odhodlaná. Když mne potom během posledních kontrakcí ve vaně znejistěla ohromná bolest a pocit, že si něco udělám, že se mi něco roztrhne, zachránila mne Ivana svým, s úsměvem řečeným: “tak tolik netlačte‘‘. Některá slova mají účinek kouzelného zaříkávadla.
Ivana mne překvapovala, na moje otázky měla nečekané odpovědi, které vždy odpovídaly momentální situaci a mému stavu a těžko by se škatulkovaly. Obecně by se dalo říct, že vždy odpovídaly selskému rozumu, který ovšem těhotná žena pod vlivem zdravotnické péče může snadno ztratit.
V šestinedělí jsem pak intenzivně přemýšlela o tom, že by Ivana měla za svoji práci dostat Nobelovu cenu míru.

Šárka Sodomková