redDobrý den,

jeden příběh jsem Vám už kdysi posílala a než budu mít konečně ten „pravý porodní“ (což se momentálně zdá, že už nebude dlouho trvat), chtěla bych Ivanu podpořit aspoň tímto dopisem, který jsem před nějakým časem zaslala pojišťovně a v němž mimo jiné komentuji současnou tristní situaci PA v ČR.

P.K.

Přidávám odpověď pojišťovny:

Vážená paní magistro,
 
děkujeme za Vaše názory a podněty, které jste nám v e-mailu zaslala. Přesto nám dovolte uvést některá upřesnění ke zmiňovaným problematikám.
 
K poskytované zdravotní péči v těhotenství, k porodním asistentkám, porodům sdělujeme následující:
 
Primární činností zdravotní pojišťovny je úhrada poskytnuté zdravotní péče z veřejného zdravotního pojištění a to v plném rozsahu dle platné legislativy ČR. Rozsah a podmínky poskytování zdravotní péče v České republice jsou stanoveny příslušnými zákony, zejména zákonem č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, v platném znění a zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění. Pravidla pro poskytování zdravotní péče v jednotlivých odbornostech a to lékařských i nelékařských a pro úhradu této péče zdravotnickým zařízením jsou pak dále stanovena ve  vyhláškách, které průběžně vydává Ministerstvo zdravotnictví ČR.  Zákony a vyhlášky jsou pro zdravotní pojišťovny závazné, musí se jimi řídit a musí je dodržovat, což musí činit všechny fyzické i právnické osoby. Na vypracovávání těchto předpisů se podílejí příslušní odborníci, jsou proto vždy v souladu s aktuálními poznatky medicíny a možnostmi zajištění dané péče v ČR.
 
Naše zdravotní pojišťovna umožňuje a hradí péči poskytovanou těhotným ženám v souladu s platnou legislativou. V rámci plateb prováděných podle úhradové vyhlášky hradíme také zdravotní péči poskytovanou porodními asistentkami, se kterými má uzavřené smlouvy. Těhotné ženy mají možnost svobodné volby zdravotnického zařízení, ve kterém chtějí své dítě porodit.
 
Umožnit ženám porod v domácím prostředí pouze za přítomnosti porodní asistentky, nebo zajistit u porodu ve zdravotnickém zařízení přítomnost porodní asistentky, která se o ženu po dobu těhotenství starala, ale není v kompetenci naší Pojišťovny.
 
K příspěvkům poskytovaným z Fondu prevence:
 
Vytváření Fondu prevence, ze kterého je možné příspěvky poskytovat je také stanoveno legislativně, stejně tak i jeho možné využití. Jelikož je to něco navíc, co pojišťovna poskytuje svým pojištěncům jako bonus, jsou pevně stanoveny podmínky za jakých je možné jednotlivé příspěvky získat. Výše příspěvků je vždy stanovena s ohledem na rozpočet, ze kterého jsou vypláceny.
 
V letošním roce jsme pro své pojištěnce připravili tyto příspěvky:
http://www.vzp.cz/klienti/vyhody-a-prispevky/financni-prispevky-z-fondu-prevence
 
Je na zvážení každého pojištěnce, zda nabídky využije, či nikoliv.
 
S pozdravem a přáním hezkého dne
 
Jana Tvrzníková
Kontaktní centrum služeb klientům VZP ČR