Brambořík a narcisyIvana je ztělesněním svobody člověka, který je odpovědný k životu. Životu svému i životu svého dítěte. Je to člověk se svými plusy i chybami, duchaplná žena a zkušená matka, učitelka a profesionálka, osobnost českých porodních asistentek a veliká hrdinka!

S Ivanou jsem se setkala nejprve skrz Hovory s porodní bábou, posléze osobně v kurzech předporodní přípravy pro páry, na těhotenských prohlídkách a po telefonu. Nepřímo sleduji její kroky prostřednictvím médií, literatury, sdílených příběhů a vyprávěním od kamarádek a známých. Budu tak dělat i dále. Zajímá mě.

Ivana nám, mně a partnerovi, na předporodních kurzech otevřela oči. Vyburcovala nás. Naučila nás používat svůj rozum a ptát se; být asertivní. Naučila nás se nebát a jít si za svým, nenechat se vystresovat, zastrašit. Naučila nás se rozhodovat za sebe a svůj život a nenechávat to na druhých. Naučila nás odpovědnosti, dbát na své povinnosti. Upozornila nás na naše práva, seznámila nás s legislativou i doporučeními WHO. Připravila nás na dobu konce těhotenství, dobu porodní a šestinedělí. Nešetřila nás, předávala nám aktuální poznatky z praxe a ze života. Žádné růžové brýle nenasazovala, ani nedošlo na malování čerta na zeď. Prostě realita, tvrdá česká realita. Realita systému zdravotnictví a porodnictví. Jednou budem dál, bude líp!

Její slova jsou nezapomenutelná, doma se častujeme:

Bordel v bytě, šťastné dítě.
Dítě vydrží leccos, a to i dítě vlastních rodičů.
Dítěti nic neupadne, neulomí.
Spát, dokud to jde, kdykoli je příležitost.
Porod je nepřehlédnutelný, sám se přihlásí, nezaspíte ho.
Dítě se umí narodit. Žena umí porodit.
Lék na všechno – mateřské mléko.
Trpělivost – příprava na výchovu dětí.
1 hodina = 1 centimetr
Před kojením (prsa) nahřát, po kojení chladit.
Na problém (s prsy) vždycky tvaroh.

Děkuji Ivaně. Děkuji za to, jaká je. Děkuji za vše, co dělá.
S úctou Denisa Krumpová