Tulipán v pomněnkáchS koncem školního roku plánujeme zastavit publikaci příběhů pro Ivanu. Dospěly jsme k rozhodnutí, že čas a účel příběhů pro Ivanu se naplnil a publikování příběhů ukončíme. Ivana Königsmarková byla zproštěna obžaloby. Ti, kteří chtěli zaslat příběh, tak učinili, a příběhy těch, kteří ještě chtějí příběh zaslat, uvítáme do konce června. V poslední době bohužel přibývá příběhů bez vymezení porodnického násilí, což nás velmi mrzí.

Příběhy pro Ivanu byly velkou podporou pro Ivanu v době, kdy procházela celým soudním procesem. Ukázaly způsob práce její i porodních asistentek obecně. Ukázaly, že je možné strávit těhotenství klidně a porodit normálně, a také dopad normálního porodu na další rodinný život, rodinné vztahy, schopnost empatie a porozumění v rodině. Žena, která porodí normálně, se stává velmi silnou. Jsou také nadějí pro ty, které si odnesly z porodu trauma. Cestou, kterou je možné jít.

Není ale v našich silách a ani se k tomu necítíme kompetentní komentovat příběhy, které s sebou nenesou náhled a jasné vymezení směrem k porodnickému násilí. Víme jen, že takové příběhy nechceme publikovat, protože pak slouží ke konzervaci vnímání tohoto násilí jako normy. A protože v poslední době chodí takových příběhů mnoho, je toto dalším z důvodů, proč chceme příběhy ukončit.

Web zůstane dostupný, jakož i facebookové stránky Podpora pro Ivanu Königsmarkovou, protože se domníváme, že díky jejich přesahu by měly být k dispozici i nadále.

Děkujeme všem, které jste zaslaly své příběhy na podporu Ivany.

Děkujeme obhájcům Ivany Königsmarkové Adéle a Richardovi Hořejších za jejich práci. Děkujeme všem, kteří Ivanu jakkoli podporovali.

Paní Podulkové bychom rády dodatečně vyjádřily upřímnou soustrast a Anatolovi i celé jeho rodině přejeme klid. Je nám velmi líto to, co se stalo.

Věříme, že ženy, které chtějí, si najdou cestu k dobrému porodu s podporou raného kontaktu se svým dítětem a s nerozdělováním rodiny. Věříme, že i porodní asistentky si najdou cestu k výkonu své profese, tedy podpoře žen a rodin v těhotenství, při porodu a v šestinedělí a v péči o fyziologické novorozence. Přejeme vám vše dobré.

ŠJ a Lenka Kovářová

Vypůjčíme si pro vás na závěr následující citát:

Milena Bartlová: „Samostatnost neznamená nevnímat, co kdo kde říká, ale odvahu osobně stát za tím, k čemu jsme v konfrontaci s myšlením druhých dospěli. A ovšem také ochotu změnit názor, když jsou dostupné nové informace a interpretace.“
http://a2larm.cz/2014/06/chomsky-v-zemi-pomazankoveho-masla/