MagnólieZaujaly mě dva příběhy, Dopis pojišťovně a Odpověď pojišťovny. Řekla jsem si, že se zkusím dotázat podobně u naší pojišťovny, jsem u 211 (myslím, že druhá nejčastější), doufám, že i větší poptávkou můžeme možná něco pomalinku změnit. Tak snad se třeba někdo zamyslí a zařadí aspoň  možnost příspěvku na financování soukromé PA jako další variantu k nákupu vitamínů a kojícího polštáře. Přijde mi to jako mnohem účelnější využítí těch 800 Kč, které mohu čerpat. Ale i tak by to byla jen malá kapička do vyschlé řeky, která by potřeboval tolik nové vody – tolik změn.

Dobrý den vážené vedení naší zdravotní pojišťovny,
obracím se na Vás s dotazem ohledně péče o těhotné, rodící ženy a ženy v šestinedělí.

Před časem jsem se stala maminkou. Již samo těhotenství ve mě vyvolalo mnoho otázek, začala jsem hledat a zjišťovat jaké jsou možnosti a nabídky porodnic a péče o těhotnou ženu. Jsem příznivcem přirozeného porodu s co nejmenším počtem zásahů ze strany lékařů, velmi mě nadchla kontinuální péče porodní asistentky.

Tuto službu jsem si nakonec vybrala a sama financovala. Také mimo jiné těhotenský kurz, cvičení před a po porodu. Ráda jsem využila i jeden příspěvek od pojišťovny, mrzí mne jen, že šíře možností volby příspěvku nebyla širší.

Z celého mého těhotenství, porodu a začátků s miminkem vystupuje jako pro nás nejdůležitější péče soukromé porodní asistentky. Navštěvovala jsem pravidelně i paní doktorku, ač je velmi milá, téměř nikdy na mě neměla dost času a já se nemohla na nic ptát, naopak tomu bylo u porodní asistentky. Taktéž jsem velmi uvítala její trpělivost a skvělou péči při porodu v malé porodnici (a především její příjezd k nám domů v začátcích porodu) a rady s kojením a péčí o miminko doma, moc nám to pomohlo.

Chtěla bych se zeptat, zda v budoucnu uvažujete o tom, že by byla péče soukromých porodních asistentek aspoň částečně hrazena z veřejného zdr. pojištění. Byla bych moc šťastná, kdyby například pojišťovna hradila třeba aspoň nějakou návštěvu porodní asistentky nebo laktační poradkyně. Nebo kdyby aspoň částečně pojišťovna přispívala na péči soukromé porodní asistentky dále PA) u porodu v nemocnici. Samozřejmě neuvěřitelně potěšená bych byla, kdyby byly tyto služby plně hrazené a pojišťovna uzavírala se soukromými PA smlouvy. Chápu ale, že to asi nejde udělat hned. Ale ze zkušeností v cizině vyplývá, že taková péče je mnohem efektivnější a levnější.  Byla bych moc ráda za jakoukoliv změnu, kdyby byla tato možnost zahrnuta v možnostech volby čerpání příspěvku v programu pro těhotné a kojící matky. Věřte, že např. pomoc s kojením je to co maminky s děťátky ocení často nejvíc. V tomto případě už nejde jen o zdraví maminky, ale hlavně malého človíčka, jehož život a zdraví tím můžeme hodně ovlivnit.

Ptám se, protože bych v budoucnu ještě ráda měla další děti a ráda bych jim dopřála stejnou péči jako prvorozenému, a také proto že v okolí vidím, že toto téma trápí mnoho žen. Jen podotýkám, že v okolí ČR je tato péče zcela běžně hrazena pojišťovnami a záleží jen na volbě ženy, o co má zájem.

Mockrát Vám děkuji za čas, který věnujete tomuto mailu a především této problematice. Věřím, že Vás zajímá, jaké potřeby mají Vaši pojištěnci.

S díky, Adéla Procházková.

…odpověď pojišťovny zítra…