Květy třešněPřeklad reportáže Polské televize z 22. 4. 2010 http://dziendobry.tvn.pl/video/rodzic-w-domu-za-darmo,1,newest,7321.html

TVN: Nyní přichází dobrá zpráva pro ty ženy, které by rády rodily doma. Vypadá to, že domácí porod bude již brzy zapsán do seznamu „garantovaných služeb“, to znamená, že bude proplácen Národním fondem zdraví (NFZ). Na Ministerstvu zdraví dokončují práci nad tímto projektem. S námi je paní Dagmara Korbasińska z Ministerstva zdraví, koordinátorka projektu a paní Edyta Dzierżak – Postek, dula (porodní asistentka), která pomáhá při domácích porodech. Paní Dagmaro, chtěla bych začít u Vás od otázky, jestli taková záruka, že NFZ bude proplácet domácí porody není návratem do minulosti, protože já bych velice uvítala, aby ministerstvo pomáhalo vytvářet ženám co nejlepší podmínky k porodům a ne, aby je posílalo rodit do svých domovů.
D.K.: Paní redaktorko, začněme od toho, že není jistota, že porod bude službou financovanou z veřejných prostředků. Režim pro rozhodování je takový, že ministr zdraví podává žádost do Agentury pro hodnocení zdravotnických technologií, a pokud agentura zhodnotí toto pozitivně a doporučí ministrovi zdraví využití této procedury, teprve po přečtení této zprávy učiní ministr zdraví rozhodnutí.

TVN: Takže nic jestě není jisté…
D.K.: Kromě toho, to není myšleno tak, že… standart prenatální péče nařizuje ženě rodit doma. Standard prenatální péče nechává ženě možnost volby, pokud se jedná o místo porodu a také určuje situace, ve kterých to může být… Uvádí, ve kterém okamžiku je to obzvlášť riskantní pro rodičku a ukazuje, že v tomto by neměl být  tento porod jinde, než v nemocnici.

TVN: Jaký je rozsah tohoto jevu? Kolik osob v Polsku rodí doma?
E.D-P.: Možná já se ujmu této otázky, protože v současné době zpracováváme statistiky z minulého roku. Ve Varšavě cca 140 žen projevilo zájem rodit doma, avšak skutečně realizováno bylo cca 100  porodů, z čehož byl pouze jeden převoz do nemocnice.

TVN: A sto porodů je hodně, nebo málo v celkovém počtu porodů ve Varšavě?
E.D-P.: Samozřejmě v celkovém počtu porodů to není mnoho, protože těhotných žen je ve Varšavě velké množství, takže to není velký počet.

TVN: Chtěla bych se ještě vrátit k tomu, o čem jste se zmínila, tedy že domácí porod není vhodný pro každého. Tedy která z žen může rodit doma – povězme – bezpečně?
D.K.: Jsou jisté podmínky, kteréna to poukazují… přede vším zdravotní stav ženy a průběh těhotenství, zkušenosti z minulých těhotenství, jestli samozřejmě nějaké byly, také věk ženy. Tedy jsou  jisté podmínky, které mohou poukazovat na to, že u konkrétní osoby je mnohem větší riziko vzniku komplikací a problémů během porodu a v této situaci takový porod by neměl být prováděn doma.

TVN:… ale to je pouze doporučení, rozhodnout může žena…
D.K.: Ano, rozhodnutí je na ženě a osobě, která o ni pečuje…

TVN:… tedy lékaři?…
D.K.: … je to společné rozhodnutí… buď lékaře nebo porodní asistenky… Fyziologické těhotenství a fyziologický porod v naší zemí může vést i porodní asistentka…
E.D-P.: Ještě zmíním velice důležitou informaci, a tedy to, že žena musí splňovat podmínky jako dobrý zdravotní stav, že těhotenství probíhá strikně fyziologicky, nejsou žádné odchylky ve vyšetřeních a na USG, pokud se jedná o vývoj dítěte nejsou také odchylky od normy.

TVN: Dobře, ale i když máme takovou situaci, o které říkáte, tedy zdravá žena, dobrý průběh těhotenství. Jestli se něco stane během takového porodu, protože jak víme i takové věci se stávají, jak rychlá je řekněme taková reakce, tedy převoz do nemocnice? Je vše připravené okamžitě tak, aby nevzniklo nebezpečí pro rodičky?
E.D-P.: Nejdůležitější informace je ta, že porod nikdy není plánovaný. Ne, není možné předpokládat vše, co se může přihodit. Nicméně si myslím, že velice důležitou a cennou informací je to, že doma při sledování rodičky a dítěte jakoby reagujeme o krok dřív, než bychom reagovali v nemocnici. Tedy stejná situace, která nastane doma a stejná situace, která nastane v nemocnici se od sebe trochu liší, protože doma reagujeme o krok dřív, abychom měli ten čas na to, abychom změnili místo porodu, kdyžto v nemocnici stejná situace nás donutí pouze a jenom k tomu, že více a častěji sledujeme rodičku a dítě.

TVN: Já se však zamýšlím na tím, jestli ten krok dřív stačí, protože stává se u žen, které mají absolutně řádný průběh těhotenství a najednou v okamžiku porodu následuje krvácení a tehdy skutečně o životě ženy rozhodují minuty. A co teď s převozem do nemocnice…
E.D-P.: Vždycky jsou… většinou se dříve vyskytují symptomy, které nás na toto upozorňují a v nemocnici možná to nesledujeme tak velice pečlivě, protože máme k dispozici operační sál.

TVN: Nosíte s sebou v tomto případě Vy, jako porodní asistentka, když provádíte domácí porod, nějakou sadu pomůcek, něco co je možné nazvat jako příruční lékárničku pro případ komplikací?
E.D-P.: Samozřejmě že ano, nejsem žádnou čarodejnicí přilétající na koštěti k takovému porodu, přijíždím s plným vybavením, který potřebuji pro poskytnutí první pomoci jak ženě, tak i dítěti a pro případ pomoci oboum osobám až do chvíle příjezdu vyspecjalizované lékařské pomoci.
D.K.: Standard na příklad určuje to, že nemůže nastat situace, že doma provádí porod… při domácím porodu nebo během fyziologického porodu není nikdo v okolí připraven k resuscitaci novorozeněte. Uvádí zde jakoby jisté prvky, které zvyšují bezpečnost. Vždy existuje riziko, rozhodnutí je v tomto rámci jak na ženě, tak i na straně osoby, která se k tomu rozhodla a je to velice zodpovědné rozhodnutí.
E.D-P.: Důležitou je myslím také informace, že vždy jsme u porodu dvě, tedy alespoň o to usilujeme. Tedy pocit bezpečí narůstá jak na jedné, tak i na druhé straně. My, jako porodní asistentky se cítíme bezpečněji a také žena s doprovodem se při porodu cítí bezpečněji.

TVN: Ještě maličko ekonomie. Takový domácí porod vyjde na 2 – 3 tisíce PLN. Vrátí NFC celou částku? Jestli tento projekt bude zrealizován…
D.K.: Co se týče toho, jakým způsobem to bude financované, to bude známo až po rozhodnutí… po zprávě Agentury hodnocení technologie a hodnocení v této oblasti.

TVN: A kdy toto rozhodnutí můžeme očekávat?
D.K.: V této chvíli stále ještě máme takovou situaci, že dokud nemáme schválený finální znění standardu a přesně nemáme… nevíme přesně, s jakou žádostí máme vystoupit, protože veškeré prvky, aby byly vyhodnocené, musí být přesně popsané. Určitě to ještě bude chvíli trvat, dříve však bude určitě znám standard. Protože standard určuje podmínky, které se budou týkat jak veřejné, tak privátní sféry.

TVN: Ale tak zkráceně, do kdy?
D.K: Nelze zkráceně, neví se…  To není jednoduchý a snadný proces…

TVN: …ale může vyjít…
D.K.: Avšak také je třeba připomenout, že se nezdá, že by tyto domácí porody byly výrazně častější než byly do dnes. Stále však mnohem více porodu bude prováděno v nemocničních zařízeních.
E.D-P.: I když už pár let je pozorován nárůst počtu lidí se zájmem o domácí porody.

A jak to dopadlo s porody doma v Polsku?
Na téma domácích porodů v Polsku navazuje po tomto rozhovoru v TV článek z 4. března 2012 http://www.tel-med.pl/pl/article/9/ciaza/533/porod-w-domu—kiedy-jest-mozliwy
Kde se uvádí s odkazem na ministerstvo zdravotnictví, že s účinností od 7. 4. 2011 platí  tzv. perinatální standardní. Ten uvádí, že žena má právo zvolit si, kde porodit, a porod může probíhat i v jejím domově.  Toto vychází ze zákona z roku 1996 o povolání zdravotní sestry, ošetřovatele a porodní asistentky který tvrdí, že porodní asistentka je osoba dostatečně kompetentní k péči o ženy při fyziologickém těhotenství, pro vedení porodu vaginálně a péče o matku a dítě v postnatálním období.
Studie provedená Národním perinatálním  odborem ukázala, že 38% žen podporuje porody v domácnosti, ve srovnání s 18% před 12 lety.
V závěru článku je informace, že porody doma sice nejsou hrazeny v rámci státního zdravotního fondu, ale jedná se o legální možnost porodu v Polské republice.
Zdá  se tedy, že polské porodní asistentky mají před našimi náskok. Věříme, že jej brzy stáhnou naše porodní asistentky a že se ženy v obou zemích dočkají i úhrady porodu doma z veřejného zdravotnictví!

Za překlad televizního rozhovoru děkujeme paní Gražině Truhlářové, za doplnění aktuálních informací o situaci ohledně porodu doma v Polsku paní Radce Vyoral Krakovské.