apple_blossomDlouho jsem přemýšlela, zda je toto vůbec vhodný příběh, protože jsem paní Ivanu nikdy nepotkala, nebyla jsem na žádné její přednášce, ani neznám osobně nikoho, kdo by s ní rodil. Dokonce mé děti nepřišly na svět ani v České republice, takže myšlenka porodu za asistence Ivany je mi na hony vzdálená.

Avšak i přes toto všechno mé třetí těhotenství, které bylo úspěšně završeno plánovaným domácím porodem za asistence zkušené porodní asistentky před necelými dvěmi týdny, bylo provázeno událostmi okolo Ivany.

Jak jsem zmiňovala, rozhodli jsme se s mým manželem pro domácí porod, protože v oblasti, kde žijeme (jihovýchodní pobřeží USA), není možné najít porodnici v rozumné dojezdové vzdálenosti, která respektuje přirozený porod. Naštěstí zde fungují v rámci zdravotního systému soukromé porodní asistentky, které asistují při domácím porodu, a musím říct, že jsem narazila na skutečnou profesionálku. Jaké bylo mé překvapení, když mi na naší první schůzce, po mém sdělení, že jsem původem z České republiky, se zatajeným dechem povídá, zda vím, jaké represe se tam teď razí proti domácím porodům a zejména proti jedné soukromé porodní asistentce. Upřímně, nejdříve jsem se zděsila nad tím, že první informace o mé zemi, kterou dostávám z venkovního pohledu, je tak negativní, až jsem skoro měla pocit, že má porodní asistentka žije v bludu, že v ČR vládne ještě totalita. Jenže tento postoj tomu jen a jen nahrává a je smutné, že takovouto presumpcí viny si venku budujeme takovouto pověst… Pak jsem ale vlastně byla ráda, že se tato informace rozšířila za „velkou louži“ i za cenu mezinárodní ostudy, protože takovéto věci nesmí být zameteny pod koberec. Nicméně pointou mého příběhu je, že Ivanina kauza dalece přesahuje hranice České republiky, dokonce i Evropské Unie. Dalo by se bez nadsázky říci, že její situaci sleduje celý svět a je mi líto, že přes tento nešťastný precedens je Česká republika vnímána jako země bezpráví a diktatury.

Ivano, ráda bych Vám touto informací vyjádřila podporu nejen mojí, ale i mé porodní asistentky, která Vaši situaci se zájmem sleduje a rozhodně není v této veliké zemi jediná. Držte se, máte můj nemalý obdiv a respekt!

Ludmila Maxey